Glöm inte att mata barnets hjärna!

 

Den tar inte semester och behöver påfyllning under hela sommaren för att växa sig större och smartare. Och böcker, det är i särklass den bästa maten för hjärnan!

Så, vilka böcker ska du ha med i packningen?

Babyn älskar mjuka tygböcker med starka färger och tydliga mönster. Sådana böcker väcker entusiasm och bjuder in till joller och pekande.

shutterstock_2345030381-åringen, som kanske precis lärt sig gå, vill klappa djuren ni möter längs vägen. Men det är inte alltid hunden, katten eller elefanten vi träffar, vill bli klappad. Då är pek- och ta-och-känn-böcker perfekta. Barnet kan tryggt och bakteriefritt klappa hunden, mysa med kattungen och gnida näsan mot elefanten, och samtidigt utveckla sinnena.

2-åringen vill höra bra historier, eller använda sin fantasi till att berätta sina egna. Kanske en historia som utspelar sig under semestern?

3- och 4-åringen älskar att lära sig nya saker. Barn i denna åldern är nyfikna och ställer frågor. Tänk så kul det blir att utforska stranden eller trädgården med en faktabok och ett förstoringsglas!

5-åringen intresserar sig för siffor och bokstäver och tycker att det är kul med böcker de känner igen, och som de kanske har börjat läsa i på egen hand. Tillsammans kan ni titta på siffror och bokstäver på skyltar och menyer, och lägga grunden till att barnet blir en superläsare.

Barnets hjärna som som hela tiden lär sig på egen hand, behöver också ett jämnt intag av näringsrika böcker. Kapitelböcker kryddade med humor går ner hos skolbarnen. Och en fiffig sak med barnets hjärna är att när den väl fått smaka på böcker, vill den bara ha mer och mer!

Tips! Nerladdade e-böcker är perfekta resesällskap. De väger inget och kan läsas var som helst utan att vara uppkopplad mot nätet, i en stuga i skogen eller ute på havet. Då har alltid någon föda för hjärnan med dig.

shutterstock_197401937Väntetid = lästid

De aktiva hjärnorna kan matas i luften, på sjön eller på tåget. Eller i en stuga i en av Sveriges alla skogar. Lite extra väntetid på flygplatsen gör väl inte så mycket om barnet kan matas med bok efter bok (eller samma bok om och om igen!). Och läs i kön! När ni sitter och stampar och gör er lustiga över kökulturen i andra länder, då är en läsestund perfekt.

Alltid godnattbok

Under semestern är det bra att behålla den goda vanan att läggning = läsetid. Barn tycker om fasta rutiner, det gör kvällen trygg, oavsett var ni är. Att runda av dagen med en läsestund tillsammans är lycka både för stor och liten.

Med böcker som resesällskap vet man vad man får. De klagar inte på vädret eller på servicen, eller på kön till all inclusive-buffén. De ligger bara där och väntar och bjuder på läsning, mys och skratt. Boken tar dig och ditt barn med på en resa på resan. Det är ett all inclusive-erbjudande som vi alla kan tycka om.

DE 7 BÄSTA ANLEDNINGARNA TILL ATT LÄSA UNDER SEMESTERN

1. Barnet lär sig nya ord varje dag. Semestern ger många upplevelser och mycket att sätta ord på. En bok om djur gör resan till djurparken ännu mer lärorik!

2. Brutna rutiner är en av semesterns utmaningar. Läsestunden är enkel att hålla kvar. Den ger ro och trygghet på nya platser.

3. På semestern har ni ännu mer tid till lite extra mys. Och vad är väl mysigare än att sitta tätt ihop och läsa en bra bok?

4. Det kan vara stressigt att vara på resande fot, även för de minsta. En time out med en favoritbok ger en bra paus från alla nya intryck.

5. Läsning är för hjärnan vad träning är för kroppen. 4 veckors uppehåll rekommenderas inte!

6. De flesta semestrar innehåller en hel del väntande. Gör kön till färjan, incheckningen och flygresan till roliga läsestunder.

7. Läsning tränar koncentrationen och utvecklar språket. Håll barnets hjärna i toppform och redo för nya terminen på förskolan och skolan.