Gravid"Munnen är porten till kroppen"

”Munnen är porten till kroppen”

Av Bebisvarlden 88 Uppdaterad 31.01.11

Babyvärlden har inlett ett samarbete med tandhygienist Elma Dizdarevic. Nu kan du ställa frågor till henne som rör tandhälsa under graviditet eller frågor om små barns tänder.

Namn: Elma Dizdarevic
Ålder: 30 år
Bor: Stockholm

Du har ett utländskt klingande namn…
– Ja, jag är född i Bosnien och kom till Sverige
– Sverige som 13-åring.

Hur kommer det sig att du blev tandhygienist?
– Ja, det är märkligt… jag var egentligen inne på språk och design. Men så råkade jag läsa om Odontologiska fakulteten i Malmö när jag satt och bläddrade i kurskatalogen och tyckte det verkade spännande.  Jag tänkte lite praktiskt också, att det kunde vara min biljett ut i världen.  Jag menar, folk har tänder överallt så det kändes som ett säkert jobb.

Vad var det du fastnade för?
– Jag tyckte det verkade spännande att få komma in i vårdmiljö, och just jobbet som tandhygienist innebär dessutom mycket möten med människor, man fungerar lite grann som informatör och jobbar självständigt med det man är utbildad för.

 
Du jobbar inte på klinik nu?
– Nej, jag har gjort tidigare. Med allt från barn till äldre – friska som sjuka. Nu jobbar jag för Procter & Gamble, Oral-B som regionschef och varumärkesrepresentant. Besöker runt på tandvårdskliniker och tandvårdshögskolorutbildningar och informerar och föreläser om Oral-B. Att behandla är en sak, men profylaxen – att förebygga – är a och o i mitt jobb.

Varför bör man tänka extra på sina tänder som gravid?
– Dels på grund av de fysiologiska förändringarna: om man är illamående och kräks ofta så får man upp magsyror som fräter på tänderna. Som gravid småäter man dessutom oftare – det blir en obalans i munnen, en sur miljö som kan bidra till att man får mer hål i tänderna. Sen har vi de hormonella förändringarna som sker under en graviditet – det påverkar mjukvävnaderna, och ökar risken för inflammation i tandköttet speciellt vid bristfällig munhygien. Inflammation i tandköttet  har enligt vissa nya forskningar kopplats ihop med ökad risk för prematur födsel. 

Har vi koll på detta eller hur är det med kunskapen om tandhälsa?
– Ibland hör man gamla myter om att barnet stjäl kalcium från mamman och att det i sig har negativ inverkan på tänderna och det stämmer ju inte… Jag upplever snarare att det handlar om att vi har någon märklig uppdelning av kroppen å ena sidan, munnen och tänderna å andra sidan övriga kroppen. Så fort något händer med kroppen så är vi väldigt observanta. Men munnen blir lätt eftersatt och är inte prioriterad. Det tycker jag är konstigt eftersom munnen är porten till vår kropp OCH en del av kroppen. Det är där allting börjar.

Har föräldrar koll på sina små barns tänder?
– Det är väldigt olika beroende på vilken social grupp man tillhör. Kariesaktiviteten skiljer sig enormt demografiskt och även mellan olika stadsdelar och är beroende av faktorer som föräldrarnas inkomst, utbildningsnivå och engagemang. Jag brukar informera om att man bör undvika saft eller läsk till maten, småätande mellan målen, godisätande flera gånger i veckan. En annan sak som kan vara svår är de barn som får välling på natten. Då kanske man inte vill borsta tänderna efteråt eftersom vällingen också syftar till att få barnen att somna om. Men även näringsrik kost bidrar till att tänderna är utsatta utsätts för syraattacker och i kombination med dålig munhygien kan detta leda till hög kariesaktivitet.

Sen påminner jag om att föräldrar ska hjälpa sina barn med tandborstningen så länge som upp till tio års ålder.

Så länge?!
– Ja, barn klarar inte det motoriskt förrän då. Det är ju knappt vi vuxna gör det, förresten. Det kan underlättar om man har en elektrisk tandborste, då gör eltandborsten jobbet på rätt sätt medan vi bara följer tandraden.

Hur är tandhälsan generellt i Sverige?
Det är ganska OK ändå. Allt är ju relativt, vi ligger bra till om man jämför med EU- länder som t ex England eller Spanien. Barn blir kallade till regelbundna kontroller här och det kostar inget upp till 19 år. Den profylaktiska tandvården är väl utvecklad i Sverige och landets tandvårdsutbildningar är moderna och heltäckande. När man tog bort de så kallade fluortanterna i skolorna märktes en kariesökning men nu har man börjat införa liknande insatser igen på vissa håll och det gör skillnad.

Vad gillar du att göra när du inte… borstar tänderna…?!
– Jag gillar mitt jobb med Oral-B och det jag dagligen åstadkommer dvs upplyser om fördelen att borsta tänderna med en elektrisk tandborste och att hänga med i forskningen. Men annars umgås jag med mina vänner, reser, är engagerad i välgörenhet och gillar att hitta på roliga grejer när jag är ledig.


Läs mer:
Vanligt med försämrad tandhälsa under graviditet – Elma tipsar hur du gör för att undvika skador

 

Ställ din egen fråga till Elma här

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...