UncategorizedTjocke Albin ska lära barn att äta nyttigt och sunt

Tjocke Albin ska lära barn att äta nyttigt och sunt

Av Av P. Wallgren. Foto: Kikkuli.com 99 Uppdaterad 15.11.11

Albin tänker om, lär sig hur man äter nyttigt, och blir glad och normalviktig.

Läs också: Stressade mammor kan ge feta barn

I dag beräknas cirka vart femte barn i Sverige vara övervikt. En övervikt som riskerar deras framtida hälsa. Men bara en bråkdel av dessa barn får hjälp av sjukvården.

Nyligen fick bantningsboken som riktade sig till barn, Maggie goes on a diet, stor uppmärksamhet. Nu kommer en svensk bok på samma tema. Författaren Frida Lindgren Karlsson, är legitimerad sjuksköterska och  legitimerad barnmorska. Hon har använt sig av sina kunskaper om kost och hälsa när hon skrivit boken, ”Albin tänker om”.

– Genom att visa på ett gott exempel och ge god kunskap vill Frida Lindgren Karlsson med boken hjälpa dessa föräldrar och barn. Det säger Anna Lärk Ståhlberg som är vd på bokförlaget Kikkuli som ger ut boken.

Albin är tjock, mobbad och lat. Han är så lat att han inte ens orkar leka. Albin äter hellre godis och spelar dataspel. Och han skolkar från skolgympan för att andra barn mobbar honom för att han inte kan klättra i lianerna. Men så en dag ska Albin väga sig hos skolsköterskan. Då får han veta att han är för tjock. Så tjock att han är sjuk. Nu måste Albin jobba hårt för att bli frisk igen.

Föräldrarnas ansvar
Familjens inställning till mat och måltider smittar av sig på barnet, som sannolikt övertar föräldrarnas matvanor. Goda matvanor skapas först och främst i hemmet. Som förälder är man en förebild för sina barn. Därför gäller det att skapa sunda vanor och göra det redan från början.

Fetma och övervikt är föräldrarnas ansvar men, samtidigt måste barnet förstå och bli motiverad att göra på rätt sätt. Det betyder att hela familjen måste vara delaktig.

– Denna bok kan hjälpa och motivera barn och deras vuxna att äta och leva sundare, säger Anna Lärk Ståhlberg.

Kritik
När ”Maggie goes on a diet” lanserades tidigare i år orsakade den en enorm debatt. I både Sverige utomlands och var kritiken stor. Bland annat frågade sig The Guardian om boken var ”the worst idea ever?”

I samband med att ”Tjocke Albin tänker om” nu lanseras har redan en del kritiska röster uttryckt sitt missnöje. I synnerhet med titeln. Bland annat skriver Daniel Pernikliski i Aftonbladet att: ”bokens titel antyder att det är Albins ansvar att han har blivit fet. Anledningen till att han måste tänka om är ju att hans föräldrar inte har tänkt över huvud taget. Han har inte blivit fet för att han har tänkt fel, eller för att han inte lärde sig kostcirkeln tillräckligt tidigt, utan för att hans föräldrar har köpt godis och läsk åt honom, och låtit honom spela datorspel hela dagarna”.

Vad tycker du?

Läs mer: Makten över barnens hälsa

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...