Bebis5 veckor

5 veckor

Av Bebisvarlden 29 Uppdaterad 16.10.23
Du kommer att bli förvånad över hur måna förändringar som sker under bara några månader. I den här perioden börjar barnets mat- och sovvanor falla på plats och för varje dag som går får bebisen bättre kontroll över motoriken och blir mer socialt medveten.

Om barnet: Miljarder av nervceller

Barnet föds med flera hundra miljarder nervceller i hjärnan. De föga till hjälp var för sig – de har bara en funktion när de är kopplade till andra nervceller i ett nätverk i hjärnan. Detta har redan börjat hända och sker nu i en rasande takt. Ett komplext nätverk bildas som ger underlag för lärande och tänkande. För att lära sig gå, prata eller förstå vad som händer omkring dig måste dessa nätverk utvecklas. Nätverken uppstår på flera sätt, bland annat genom din omsorg.

Omsorg är att lära. Du kanske inte tänker på att mata barnet, byta blöja eller sova har något med hjärnans utveckling att göra. Men det har det! Nätverken i hjärnan bildas bland annat utifrån hur bebisen upplever omsorg, från barnets omgivning och inte minst hur du som förälder bemöter bebisen i olika situationer i vardagen. Vård och fysisk kontakt har nog lika mycket att säga för hjärnans utveckling som ansikts- och ögonkontakt och ljud. Naturligtvis är det bästa att få båda. Den fysiska närheten lägger också en viktig grund för att barnet senare ska känna sig tryggt nog att utforska, eftersom de känner sig älskade och trygga.

Nu är det snart sexveckorskontroll för bebisen och för mamman. Sådana hälsokontroller är gratis inom den offentliga sektorn och frivilliga, men rekommenderas. Bebisen får en kallelse, men mamman måste ibland beställa en egen.

Till mamma och pappa: Du duger som du är

Att ta hand om en liten bebis är ett otroligt stort ansvar och många funderar på om de gör ett tillräckligt bra jobb. Att bara undra är ett gott tecken. Kunskap och information är viktigt, men de flesta av oss gör det mesta av det viktigaste instinktivt. Att göra något som trotsar ens egna instinkter känns ofta fel, så om du inte följer din magkänsla måste du ha en bra professionell anledning. Bebisar känner lätt av föräldrars osäkerhet och kan känna sig lite otrygga. Kom ihåg att ingen förälder någonstans i världen någonsin har gjort allt rätt. Alla föräldrar och alla barn är olika. De flesta vill sitt barns bästa och gör så gott de kan. Mer kan man inte förvänta sig.

Mamma är ofta väldigt pigg under dessa första veckor och månader. Hon är i ett tillstånd där hon är mer medveten om signaler från barnet än någon annan. Det brukar märkas på att hon kan höra barnet gråta i ett rum även när ingen annan hör det. Det är viktigt för barnet att mamman är i beredskap, men det krävs också att man är på alerten.

Sexveckorskontroll och preventivmedel

Har du kommit ihåg att boka tid för sexveckorskontrollen? På sexveckorskontrollen får ni möjlighet att prata om förlossningen och ta upp frågor om mammans hälsa. Ett vanligt ämne vid kontrollen är preventivmedel. Det är inte för att du förväntas återuppta ditt sexliv efter förlossningen redan, utan för att det för de flesta är den tidigaste rekommenderade tiden för detta, eftersom de flesta nu är klara med utrensningen. Det finns stor variation i när kvinnor får tillbaka sin mens efter förlossningen. Amning spelar också in här. Amning kan förhindra graviditet, men det är inte ett lika säkert skydd för att förhindra graviditet som de flesta tillgängliga preventivmedel. Kom också ihåg att ägglossningen sker före mens, så du kan inte riktigt veta när den första ägglossningen kommer att ske. För att undvika en oönskad graviditet rekommenderas det ofta att börja med preventivmedel nu. De flesta preventivmetoder går att använda – prata gärna om vilka som kan vara aktuella för dig innan mötet, och prata med din husläkare eller barnmorska om vad hon/han tycker är bäst för dig/er.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...