FörlossningFörberedelserVad ska man packa till BB?

Vad ska man packa till BB?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bebisvarlden 1078 Uppdaterad 15.07.24
En del packar BB-väskan flera veckor före beräknat förlossningsdatum. Då står den där – färdig och redo när du plötsligt behöver den. Andra är kanske inte lika förberedda, och snappar åt sig tandborsten och några enstaka ytterligare prylar när vattnet går eller värkarna är som värst. Här får du några tips på vad som bör packas ned – och vad som kanske inte är helt nödvändigt, men som kan vara trevligt att ha med.

Vad du behöver på sjukhuset är i hög grad upp till dig själv och beror också på var du ska föda. Vi är alla olika, och har olika behov, och därför varierar också innehållet i BB-väskan från kvinna till kvinna. Den vanligaste gemensamma faktorn är att vi har en tendens att packa med oss alldeles för mycket. Är det första barnet har du ju ingen erfarenhet av vad som kan komma till nytta och vad som kan vara trevligt att ha med. Dessutom vill man ju gärna vara på den säkra sidan och känna att man har packat för alla eventualiteter.

När ska jag packa – och vad ska jag packa?
När man packar varierar väldigt mycket från gravid till gravid. Det är praktiskt om väskan är packad två–tre veckor före beräknad förlossning, med tanke på att de flesta barn föds mellan två veckor före och två veckor efter beräknat datum. Det kan vara bra att ha en bag och inte en resväska. På vissa sjukhus är skåputrymmet begränsat, och om det är många nyblivna mammor i samma rum kan det bli trångt. En bag tar mindre plats och kan lättare läggas in i ett skåp.

Detta bör du ha med till sjukhuset:

Mobiltelefon med laddare:
Visa mobilhänsyn om du delar sal med andra – gå gärna ut i korridoren eller dagrummet om du ska prata länge eller om andra sover.

Tofflor och/eller inneskor
Ta med tofflor som tål att man går in och ut i våta duschrum på sjukhuset – tofflor i filt eller annat tyg är alltså inte så lämpliga. Foppatofflor (crocs) kan fungera bra.

En innesko som tål väta kan vara bra. Illustrationsfoto: iStock

Bekväma kläder:
Både att använda på sjukhuset och vid hemresan. Magen blir inte platt de första dagarna efter förlossningen och det är bra att ha med vida och elastiska kläder. Dessutom är de flesta ömma i underlivet och behöver stora bindor. Sköna, stora trosor är bra de här första dagarna. En del tar med sig partnerns boxershorts. Många använder sina gravidkläder den första tiden efter förlossningen. Vissa använder amningskläder så att babyn lätt kan ammas, andra bär vida tröjor. Välj mjuka kläder med tanke på att brösten och bröstvårtorna sannolikt blir ömma de första dagarna.

Sköna, stora trosor är bra att ha de första dagarna efter förlossningen. Illustrationsfoto: iStock

Trosor:
Packa ned några par som är elastiska och mjuka, med plats för stora bindor. På de flesta sjukhus finns också nättrosor, som inte är så sexiga men praktiska och perfekta att använda tillsammans med de bindor som är stora som blöjor.

Stora bindor med vingar:
Urvalet på sjukhuset kan vara begränsat.

Kamera:
Kom ihåg minneskort och laddare! En del väljer att ta babybilderna med telefonen, men många vill också ta bilder med en vanlig kamera. Tänk bara på att en dyr systemkamera kan vara stöldbegärlig.

Amnings-bh:
Det kan vara bra att packa ned en amnings-bh. Ett gott råd är dock att inte köpa så många bh:ar förrän mjölkproduktionen har stabiliserats. De första dagarna är produktionen hög och brösten större än de kommer att vara en vecka senare. Vänta gärna till dess med att köpa fler, det är inte så lätt att gissa hur brösten kommer att se ut.

Packa gärna med en amnings-bh. Men köp inte för många bh:ar innan du vet hur brösten kommer att se ut. Illustrationsfoto: iStock

Amningsinlägg:
Mjölken kommer att rinna till ordentligt de första dagarna, och amningsinlägg är bra att ha. Det finns engångsinlägg av papper. Dessa är väldigt praktiska, men kan göra ont att ha på ömma och såriga bröstvårtor i början. Inlägg av ull eller mjukt tyg kan vara det bästa att ha under spädbarnstiden – och det är ju också miljövänligt att använda tvättbara inlägg.

Toalettsaker, inklusive schampo och balsam:
Under perioden med avslag tar man sig gärna en ordentlig och lugnande eller uppfriskande dusch. Du kommer att blöda kraftigt i början, och god hygien är viktigt. Dessutom kan du ha stygn som bör hållas fräscha och rena. Här är vatten tillräckligt. Intimtvål bör inte användas den första tiden. Läppbalsam och fuktighetskräm är också bra att ta med, du kommer sannolikt att svettas en del de första dagarna, och dessutom är det ofta torr luft på sjukhus. Vissa kvinnor har också med sig smink. Som nybliven mor är du garanterat ett favoritfotoobjekt för besökarna. Tänk på att inte använda för stark parfym eller blanda för många lukter – för din babys skull. Lukten av dig är det bästa och tryggaste babyn vet de första veckorna.

Morgonrock:
På vissa sjukhus kan du låna morgonrock, men många vill ha med sig sin egen.

Till barnet

Body och andra plagg för hemresan:
Du kan låna kläder och mössa till babyn medan ni är kvar på sjukhuset. En del vill ändå ha egna kläder, och du behöver hur som helst en body till hemresan. Omlottbody, som du slipper trä över babyns huvud, är ofta det lättaste i början. Till hemresan behövs också byxor och jacka eller heldress, och sockor. Hur varmt det ska vara beror förstås på vilken årstid det är. Är det vinter kan man gott ta med strumpbyxor till babyn också, eller ha en skön åkpåse i babyskyddet.

Babymössa:
Ull eller bomull – beroende på årstid, att använda på väg till, och i, bilen.

Kanske har du eller någon annan i familjen till och med stickat en mössa till babyn? Illustrationsfoto: iStock

Bilstol:
Ni måste ha ett babyskydd redo till hemresan om ni åker bil. Många väljer en bilstol med bas. Då är det enkelt att lyfta bilstolen in och ut ur bilen utan att behöva fästa den varje gång. Det finns olika baser, som fästs med isofix eller bilens bälte. Prova i god tid att bilstolen passar i bilen. Många ber också personalen i butiken där bilstolen är köpt att visa hur den ska monteras.

Handdukar, blöjor och tvättlappar finns att låna på sjukhuset. Vissa vill att barnet ska använda napp, men det behöver du inte ta med till sjukhuset. Enligt rekommendationerna bör inte barnet börja med napp innan amningen har kommit igång ordentligt, eftersom barnet använder en annan sugteknik för nappen än för bröstet.

Ytterligare saker som kan vara bra att ha med:

Kanske vill du ta med lite frukt? Illustrationsfoto: iStock

Proviant:
Om förlossningen drar ut på tiden kan det vara bra med lite påfyllning av energi. Ta med lite olika saker, det är inte säkert att allt känns frestande under förlossningsprocessen. Frukt, kex, druvsocker, nötter, russin, karameller, vatten och energidryck är exempel på sådant som många väljer att ta med. Det kan vara bra att ha dryck redo i kylskåpet. Tänk på att packa något till partnern också!

Kläder:
Om medföräldern ska stanna över natten kan det vara bra att hen också har ett ombyte kläder.

Pengar:
Kan vara bra om du ska handla småsaker i kiosk eller automat. Tänk på att inte ha alltför mycket värdesaker, med tanke på stöldrisken.

Något att läsa:
En god bok eller ett par tidningar, gärna något lättläst.

Musik:
Kanske ligger du i en sal med andra, då kan det vara skönt att dra för draperiet och njuta av lite musik eller en bra ljudbok.

Dagbok, anteckningsbok:
En del nyblivna mammor vill skriva ned upplevelser och känslor medan de har förlossningen i färskt minne, kanske skriva lite till barnet eller i den egna dagboken.

Nattlinne/pyjamas:
Du får låna nattkläder på sjukhuset, men en del vill använda sitt eget. Plagg med knäppning fram är att föredra.

”Matsmältningsmat”:
Vissa tar med plommon, fiberrika produkter och annat som får i gång matsmältningen. Efter förlossning och kanske lite dåligt intag av mat kan det ta tid för magen att komma i gång igen.

Hårfön:
Behöver du din hårfön för att torka håret så ta med den.

Toalettpapper:
En del tycker att toalettpappret på sjukhuset är hårt, och tar med sig eget mjukt papper.

Vissa föredrar medhavt, mjukt toapapper. Illustrationsfoto: iStock

Surfplatta eller laptop:
Många vill ha med sig surfplatta eller laptop under sjukhusvistelsen. Men var försiktig. Vem som helst kan gå in på rummet, och även om personalen försöker förhindra obehöriga från att komma in på avdelningen så kan det hända. Tänk på att låsa in värdesakerna ordentligt, eller ta med dig en väska för värdesakerna, som du kan ta med dig när du lämnar rummet.

Frågor? Ta kontakt med din förlossningsavdelning/BB.
Har du frågor om vad du behöver ha med dig, prata med din barnmorska eller kontakta förlossningsavdelningen/BB direkt. Det kan också vara bra att prata med andra kvinnor med erfarenhet.

Källor: Mamastork och Svangerskapsboken

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Julklappstips til två- till treåringar

Många barn i den här åldern har äntligen förstått att de kan önska sig saker till jul. Och treåringens önskelista kan snabbt bli lång....