FörlossningFörberedelserVad ska man packa till BB?

Vad ska man packa till BB?

Vad ska man packa till BB?
Av Bebisvarlden 371 Uppdaterad 15.08.07
Vissa packar BB-väskan långt innan det är dags. Den står där, färdig och klar. Andra griper tandborsten i flykten mitt i värkarna. Oavsett vilket, finns det en hel del som är bra att få med sig! Här några tips:

Läs: Föd i lyx och flärd

Vad du/ni behöver på sjukhuset är så klart i stor grad upp till dig själv och beror också på hur du planerat att föda. Vi är alla olika och har skiftande behov. Det vanligaste är dock att man packar med för mycket.

När ska jag packa?
Det är faktiskt en god idé att ha väskan klar två, tre veckor före utsatt tid med tanke på att de flesta föder mellan två veckor före och två veckor efter beräknat förlossningsdatum.

DETTA BÖR DU HA MED DIG:
  • Journalen från MVC: viktigt! Här står all information om dig som förlossningsavdelningen behöver veta
  •  Mobiltelefon med laddare och/eller pengar till telefonkort. Mobiler är förbjudet på vissa eftervårdsavdelningar men inte på andra. Vissa sjukhus har fast telefon i rummet och denna brukar man kunna betala för i efterhand.
  • Inneskor: kan vara vettigt med sådana skor som funkar i våtutrymmen (Foppa-tofflor ej att förakta!), eftersom man oftast inte har dusch på rummet. Du kanske även till ha mystofflor att hasa runt i korridorerna med.
  • Bekväma kläder: både till vistelsen på sjukhuset och för hemfärd. Det är ju inte så att magen försvinner direkt, så gravidkläderna får man oftast användning för ännu en tid. Tänk mjukt och elastiskt! Efter en förlossning, som av en del liknas vid ett maratonlopp, är man trött och öm i kroppen. Dessutom krävs plats i byxorna för de gigantiska bindor som behövs efter en förlossning. Har du skaffat amningstoppar så är det bra att ha med dem. På eftervårdsavdelningen handlar mycket om att få amningen att fungera. Det kan också läcka en del, så ombyte upptill är att rekommendera.• Amnings-behå och amningsinlägg: investera gärna i en riktigt bra amningsbehå som möjliggör amning utan att man behöver ta av och på behån. Den ska vara lite för stor om du köper den före förlossningen. Om du planerar köpa flera så vänta gärna en tid efter förlossningen, först då vet du hur stora dina bröst blir med mjölk i! I kuporna kan man lägga speciella inlägg för att skydda bröstvårtorna, som ofta blir ömma i början när man är ovan att amma. Dessa finns som engångsinlägg och i tyg och kan bland annat köpas på Apoteket. Det finns också ylleinlägg som håller brösten varma för att undvika mjölkstockning. Detta kan särskilt vara bra under vintertid.

    • Kamera:  inklusive extra batterier och/eller laddare!


    • Toalettsaker:
    Efter förlossningen är det skööönt att duscha! Man blöder en hel del, så hygienen är givetvis viktig. Använd mild rengöring till underlivet. En del svettas mycket de första dagarna efter förlossning så det kanske blir en hel del duschande. Och eftersom luften på sjukhus ofta är torr så är det bra att ha med hudkräm. Nyblivna föräldrar bör undvika parfym den första tiden så att barnet får lukta in sig på er ordentligt!


    • Morgonrock:
    På vissa sjukhus kan man låna, men det kan vara skönt att ha med sin egen ändå. Första tiden kan det vara så att man inte vill ha något åtsittande alls och då är morgonrock perfekt.


    • Trosor:
    Igen: tänk mjukt och elastiskt. Det finns speciella engångstrosor i nät (det låter inte klokt, men det är absolut det bästa) som man kan använda för att hålla jättebindorna på plats samtidigt som huden får andas som mycket som möjligt. De flesta sjukhus tillhandahåller dessa.


    • Jättebindor:
    får man oftast på sjukhuset, men kan vara bra att ha skaffat till första tiden hursomhelst. Finns att köpa på Apoteket.

TILL BARNET

• Kläder: Man brukar kunna låna babykläder på BB/egenvårdsavdelningen men måste hur som helst ha kläder att transportera hem barnet i. De flesta föredrar att ha egna kläder på barnet från start. oavsett Body, gärna i omlottform så man slipper dra kläderna över huvudet på barnet, luva, byxor, strumpor och ytterkläder.

• Babyfilt:
Ull, fleece eller bomull – allt efter årstid. Bra att ha runt barnet och som luktar hemma.

• Bilstol:
Bilstolen man använder det första året kallas babyskydd och är lätt att ta i och ur bilen så att man kan bära babyn i den. Om ni kör bil från BB så måste givetvis denna vara på plats!

Mat får man på sjukhuset, men om man vill ha något mellan måltiderna eller har speciella önskemål så får man planera för det. Hör med ditt sjukhus hur det är där!

De flesta förlossningsavdelningar har denna typ av information på sin hemsida. Titta gärna efter där eller kontakta dem direkt om du undrar något.

Lycka till!

 

Mer om förlossningen här

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...