FörlossningFörberedelserTecken på att kroppen är redo för förlossning

Tecken på att kroppen är redo för förlossning

En del upptäcker flera tecken på att kroppen är mogen och redo för förlossning. Andra märker ingenting innan det drar igång på riktigt. Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 520
Finns det några typiska tecken på att förlossningen är på gång? Och hur långt efteråt börjar det? Barnmorskan svarar.

Molande

De sista veckorna före förlossningen är det vanligt att det molar i magen.

– Det sitter ofta långt ned i magen eller korsryggen – som när man väntar på mensen. Sammandragningarna kan också bli lite skarpare, säger Ragna T. Larsen, barnmorska på Stavanger Universitetssjukhus och privatkliniken Mamastork.

Fixering

Du har kanske hört att barnmorskor eller andra gravida pratar om fixering. Även detta kan vara ett tecken på att förlossningen närmar sig.

– Som regel fixerar huvudet sig, i alla fall hos förstföderskor. När det händer är det många gravida som känner som stick, säger barnmorska Ragna T. Larsen.

Hon förklarar att det går flera stora nerver ned i bäckenet, och när babyns huvud rör sig och pressar mot dessa nerver, kan det både sticka och kännas obehagligt.

– Men det är helt ofarligt, lugnar Ragna.

 

Slemproppen

Ännu lite närmare förlossningen kan även slemproppen lossna.

 

– Den kan komma som en stor, seg och klar slemklump, eller som en mer flytande och blank flytning. Men även om det händer kan det fortfarande dröja både dagar och veckor innan förlossningen börjar, säger Ragna.

Råmjölk och finnar

Andra saker som du kan märka är att mängden råmjölk i brösten ökar, och en del får lite mer kvisslor i hyn.

Livmoderhalsen

Ett tecken på att kroppen börjar bli redo för förlossning, är att livmoderhalsen blir mjuk och kort. Men det kan man bara få veta genom att bli undersökt vaginalt av läkare eller barnmorska. Blir du undersökt kommer de ändå ofta vara försiktiga med att säga något om hur lång tid de tror att det dröjer innan förlossningen drar igång – för även om livmoderhalsen är mogen kan förlossningen låta vänta på sig. Och motsatt: förlossningen kan dra i gång även om livmoderhalsen är lång och stängd.

– Babyn kommer när den är klar. Och det är viktigt att ha tålamod, säger Ragna.

Inte alla märker något

Även om många önskar att det fanns ett facit där man kan få veta när förlossningen ska starta, så finns det inget sådant.

– Du behöver inte märka något alls. En del anar inte att förlossningen är på gång förrän de känner sina första värkar, medan andra märker att kroppen under en längre tid förbereder sig på det som ska hända, säger Ragna.

Är förlossningen i gång?

En del får höra att man inte kommer att tveka när förlossningen väl sätter i gång.

– Det håller jag inte med om. Visst kan du vara osäker. Förstföderskor vet inte vad som väntar dem och vet därför inte heller vad de ska känna efter. Innan värkarna blir regelbundna kan man absolut vara osäker. Det gäller även dem som har fött flera barn. Jag har till exempel sett tredjegångsföderskor som har trott att förlossningen är i gång, men så har det stannat upp igen, berättar Ragna.

Ju närmare startpunkten den gravida kommer, desto mer förbereder sig kroppen.

– Ibland är förlossningen bara dagar bort, medan andra kan ha både två och tre veckor kvar innan förlossningen startar, säger hon.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: