Nyfödingsbajs
Vissa bebisar har sin första avföring redan innan de föds, och det beror i regel på att barnet är stressat. Då ska barnet undersökas för att kolla om något har hamnat i lungorna. Det vanligaste är emellertid att den första avföringen kommer inom loppet av det första dygnet efter födseln. Det här bajset är annorlunda än allt annat bajs: det är sterilt, luktfritt och påminner mer om tjära än om bajs. Nyfödingsbajs kallas barnbeck (mekonium) och har samlats i bebisens tarm fram till födseln. Sådana bajsblöjor med barnbeck kan du förvänta dig de första två till fyra dagarna efter födseln. Modersmjölk har en laxerande effekt, så när mjölken kommer ordentligt kan du också vänta dig fler blöjor med barnbeck.
Det första mjölkbajset
Att vänja sig vid att smälta mat tar tid. Därför är det vanligt att små bebisar drabbas av magknip och är oroliga. De första två veckorna är bajset ofta grönaktigt, löst och lite slemmigt. I regel är det också bajs i blöjan varje gång du byter. Vissa barn bajsar så i mer än två veckor innan de går över till vanligt mjölkbajs. Barnbecket är segt, så räkna med att få tvätta av den lilla rumpan ordentligt.
Hur ofta?
Bajsfrekvensen brukar avta när bebisen är 2-3 månader gammal.
Vanligt mjölkbajs
Efter två–tre veckor får de flesta ammande barn det första mjölkbajset som är gult, kletigt och luktar behagligt syrligt. Konsistensen kan variera och bajset kan se ”grynigt” ut. Genomsnittsbebisen har mellan 1 och 4 bajsblöjor om dagen, men här är det väldigt stora variationer och bajs i varje blöja är lika normalt som en bajsblöja i veckan.
Bebisar som bara får modersmjölk kan aldrig få förstoppning även om det går lång tid (upp till tre veckor) mellan varje bajsblöja. Avföringen blir aldrig hård och barnet lider inte av att det går lång tid mellan varje bajsblöja. Någon behandling behövs alltså inte. Faktum är att bebisar som bara får modersmjölk har fler nyttiga bakterier i tunntarmen än bebisar som får modersmjölksersättning, och de har även mer av hormonet motilin som stimulerar tarmrörelserna.
Mjölkbajs låter ofta som en explosion, men är du för snabb med blöjbytet kan det hända att du får en ny explosion på skötbordet. Det kan alltså vara en bra idé att vänta en liten stund så att barnet får bajsa färdigt. Byt blöja ofta vid sår eller röd rumpa, och smörj gärna med salva (till exempel med zink).
Om barnet får något tillägg i form av modersmjölksersättning kan bajset bli mörkare, lukta mer illa och vara svårare för barnet att få ut.
Läs om amning – hur ofta?