FörlossningEfter förlossningenEfter förlossningen...

Efter förlossningen…

Foto: Shutterstock
Av Lotta Svensson 379 Uppdaterad 05.01.11

Efter en förlossning, klassisk eller med kejsarsnitt, kan kvinnan drabbas av förändringar på kroppen. En del är mer besvärliga – medan andra går att hantera lättare. Vi har tittat närmre på några av de vanligaste problemen.

Små eller stora skinnpåsar vid analen är faktiskt en av Sveriges vanligaste åkommor. Men det talas inte så mycket om dem till vardags. Namnet är hemorrojder och många gravida har tvingats bekanta sig med dem. När det uppstår krafter nedåt i kroppen under en graviditet bildas hemorrojderna utifrån trycket. Vid en förlossning blir påfrestningen större och det är vanligt att man känner av hemorrojder efteråt. Då en del får ont och då kan det vara skönt att hålla en svalkande handduk mot baken. För andra blir det besvärligt att själva hemorrojderna hänger utanför.

 
– Jag brukar rekommendera att ta lite olja på fingrarna och stoppa tillbaka dem. Att hålla något kallt mot rumpan gör att blodkärlen drar ihop sig och det kan göra det hela lättare, säger barnmorskan Myriam Estrella-Näslund från Härnösand.

      
Kvinnor som spruckit i underlivet vid en födsel kan uppleva att det är speciellt jobbigt om såret sitter intill ändtarmen. För att minska på ytterligare besvär är det bra att hålla god hygien och spola vatten på såret vid toalettbesöket. Det minskar risken för inflammation. Det är också viktigt att göra det man kan för att inte bli trög i magen. Att fibrer och vatten får fart på tarmarna vet många. Men att fett är minst lika bra pratas det mindre om.

– Ta smör på mackan och olja i salladen. Magen hålls igång av fett och vid sprickor i analen vill man ju absolut inte få trög mage, säger Myriam Estrella-Näslund som tillägger att aktiv mage är minst lika viktigt vid hemorrojdbesvär.

När man blivit förlöst med kejsarsnitt är det i första hand smärtan efteråt man får kämpa med. För de flesta håller det onda i sig några dagar, men för en del kan det ta längre tid. Det är viktigt att rådfråga en läkare om man upplever att smärtan inte avtar. En kvinna som blivit förlöst med akutsnitt har kanske kämpat sig igenom en förlossning med jobbiga värkar och då tar det tid att bygga upp kraften efteråt, tillsammans med ett läkande sår. Det är bra att få hjälp med praktiska saker som lyft och annat som ska göras hemma. Myriam Estrella-Näslund rekommenderar absolut hjälp utifrån och hon ser skillnader i Sverige gentemot Sydamerika.

– Jag kommer från Chile och där är det vanligt att man låter andra hjälpa till och serva hemma efter att barnet är fött. För även pappan eller partnern kan ju vara trött efter en lång och utdragen förlossning. Jag upplever att många svenskar vill vara mer för sig själva, men kanske skulle krafterna komma tillbaks fortare om andra tilläts hjälpa till?

 
För en del är det besvärligt att kissa efter förlossning. Det kan bero på att urinblåsan tänjts ut. Barnmorskorna på förlossningen brukar ha bra koll på att man snabbt bör gå på toaletten för att undvika detta. Men somliga kan ändå drabbas av inkontinens tiden efter. Det är här de kända knipen kommer in. För om man kniper 10 gånger med underlivet och upprepar det tre gånger per dag tränas musklerna upp och det blir lättare att hålla tätt.

– Muskeln i slidan är ju en muskel som alla andra och den behöver tränas. Jag tycker att alla kvinnor borde knipa kontinuerligt. Jag jobbar en del på ungdomsmottagning och där rekommenderar jag tjejerna att börja knipa tidigt. Helst ska man hålla på hela livet, säger Myriam Estrella-Näslund som ser övningarna som en bra kvinnokunskap.

 
En av de viktigaste sakerna man bör ha med efter en förlossning är att lyssna på sin kropp. För signalerna finns där, bara man väljer att se dem menar Myriam Estrella-Näslund.

 
– Om du är trött, se då till att vila. Kämpa inte emot för det gör det hela värre. Oftast vill vi prestera mer än vi kanske orkar.


Läs mer:
Kniiip före och efter förlossningen
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...