UncategorizedJesper Juul: "Hur handskas du med konflikter?"

Jesper Juul: ”Hur handskas du med konflikter?”

Av Jesper Juul 47 Uppdaterad 04.04.11

Det finns otaliga sätt att leva tillsammans på och ingen expert kan tala om för dig vad som är det ”riktiga” sättet eller hur man lyckas som par. Detta beror på att det är så många faktorer som spelar in. Det är med samlivet som med livet – det kan inte förutses, bara levas. Det finns alltså inget recept på lycka, men vi vet ändå en del om vad som lönar sig att vara uppmärksam på och medveten om.

Det är kvaliteten på de vuxnas samspel som anger tonen och bestämmer atmosfären i hela familjen.

Detta låter kanske först lite konstigt. Vi vet ju hur mycket ett barns sjukdom kan inverka på stämningen och hur mycket ett barn som inte kan sova på natten påverkar de vuxnas humör, eller hur oron kan ta överhanden när trettonåringen inte kommer hem på överenskommen tid. Allt detta är dock känslor som väcks inom oss av särskilda händelser, och det är helt i sin ordning. Sådana känslor ska det finnas utrymme för.

Vilken atmosfär som råder i familjen avgörs mer av på vilket sätt de vuxna – tillsammans – förhåller sig till alla dessa tillfälliga känslor. Om jag blir helt överväldigad av oro eller bekymmer, kan jag då prata med min partner om det utan att bli avvisad, ignorerad eller förlöjligad och utan att min partner blir helt galen? Är mina känslor och reaktioner välkomna i min familj? Det är det som det handlar om.

Hur handskas vi med konflikter?

Alla familjer upplever konflikter hela tiden, och det är inte möjligt att lösa dem alla här och nu oavsett hur mycket vi älskar varandra eller hur duktiga vi är på att tala om dem. Några konflikter har så djupa rötter i vårt personliga sätt att vara att de blossar upp med jämna mellanrum och kanske finner sin lösning först tio eller tjugo år senare. Atmosfären i familjen beror i hög grad på hur vi förhåller oss till just konflikter.

En del av oss oroar sig så mycket för att mista vår partner att vi grips av panik. Somliga måste ha lång tid på sig att fundera innan de är redo att börja diskutera konflikten, medan partnern kanske är en person som måste få allting utrett och uppklarat innan dagen är slut. Andra ser konflikter som maktkamper och måste få rätt varje gång, medan ytterligare några är mest inställda på kompromisser och flexibilitet ända från början.

Något som är avgörande för trivseln i familjen är att de vuxna erkänner att konflikter är nödvändiga och är villiga att lära sig ett sätt att tackla dem på som båda kan leva med. Detta är det ”rätta” sättet att hantera konflikter på i den familjen, och det gör den till ett tryggt ställe för barnen att växa upp på.

Det krävs två saker för att skapa god atmosfär i en familj: kärlek och vilja.

Läs fortsättningen på artikeln här:

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...