FörsökerFörberedelserNär är chansen till befruktning störst?

När är chansen till befruktning störst?

När är chansen till befruktning störst? Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 704 Uppdaterad 25.01.05

Mannens spermier kan under gynnsamma omständigheter överleva i upp till sex dagar i kvinnan, men det är mest troligt att de överlever i en till tre dagar. Kvinnans ägg kan överleva i upp till två dygn, men dör troligast inom loppet av det första dygnet. Det är alltså inom dessa tidsramar som befruktning är möjlig, och chansen är större om det finns spermier i äggledaren redan när ägglosningen äger rum.

Om ni använder ett fruktbarhetsschema för att hitta ägglossningstiden kan det vara bra att veta att när temperaturen i kroppen ökar är detta ett tecken på att ägglossning har skett. Eftersom ägglossningen oftast sker mellan klockan 16 och 19 och man rekommenderar att ta tempen på morgonen, kan möjligheten att bli gravid redan ha gått förbi när du tar tempen nästa gång.

Man kan räkna dagar, men tänkt på att justera efter hur lång menstruationscyken är. Några exempel:

28 dagar
Ägglossning: dag 14 (12-16)
Fruktbara dagar: 9-15 (6-17)

26 dagar
Ägglossning: dag 12 (10-14)
Fruktbara dagar: 7-13 (4-15)

30 dagar
Ägglossning: dag 16 (14-18)
Fruktbara dagar: 11-17 (8-19)

Prova också vår ägglossningskalkylator för att hitta ägglossning och fruktbara dagar. Den ger en grov beräkning som fungerar bäst om man kan kombinera det med att ta temperaturen.

För att öka chansen till befruktning kan det hjälpa att äta sunt, hålla jämn fysisk aktivitet, reducera stress, jobb mot en sund trivselvikt samt göra livstilssändringar som att sluta röka.

Annat som kan öka chanserna är:

  • Att mannen inte har utlösning två till tre dagar före kvinnans mest fruktbara fas (ökar spermiemängden)
  • Att ni inte använder syntetiskt framställda glidmedel vid sex (kan påverka spermiernas rörlighet)
  • Kvinnan får orgasm före eller samtidigt med mannen (ökar livmoderssekretet som hjälper spermiernas rörlighet samtidigt som livmoderns sammandragningar drar dem upp i äggledarna)
  • Att penisen stannar kvar i vagina så länge som möjligt (förhindrar att säden rinner ut för tidigt)
  • Man tror att det kan hjälpa om kvinnan stannar kvar i sängen i 20-30 minuter efter samlag och utnyttjar tyngdlagen genom att tex. lägga en kudde under rumpan (spermierna får bättre tid på sig att nå livmodern

Det är möjligt att bli gravid efter att ha haft oskyddat sex i första fruktbara fasen, men det är ingen garanti!

Ett normalt, fruktbart par har cirka en femtedels chans att bli gravida varje månad, men chanserna minskar efter 35 år. Det vanliga är att det tar några månader att bli gravid om båda är är friska och har oskyddat sex runt ägglossningen. För de flesta kan det likaväl ta upp till ett halvår, och det är inte ovanligt att det tar upp emot ett år även om ni är friska. Om nedfrusen sperma används eller om man medicinerar för att påverka ägglossningen så är chanserna något mindre.

Man brukar rekommendera par som prövat i över ett år för att ta kontakt med läkare för utredning. Om kvinnan närmar sig 40 år kan man ta kontakt redan efter sex månader.

Ofrivillig barnlöshet

Är jag gravid?

Provrörsbefruktning -IVF


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...