AnnonsPysslingenMat ♥️ lärande = sant

Mat ♥️ lärande = sant

Av Pysslingen 43 Uppdaterad 05.01.23
Har du tänkt på att mat kan göra mycket mer än bara mätta? Den kan bidra till ett hållbart samhälle, bättre hälsa och kan dessutom användas till att lära ut helt andra saker än matlagning. I kokboken “I vårt kök med Pyss och Ling” får du veta hur. Här får du också veta hur du kan lära ditt barn att gilla nya smaker.

Recepten i kokboken är genomtänkta ur både närings- och hållbarhetsperspektiv. Viktigast av allt är att maträtterna är väl beprövade på, och mycket uppskattade, av barn. Här finns recept för både luncher och snacks, och här finns tips och knep som kan underlätta och utveckla arbetet i köket även där hemma. Boken riktar sig till dig som ibland lagar mat med eller till barn, och som kan vara betjänta av tips som till exempel:

  • Använd smakbryggor för att vänja barnen vid nya smaker. Om du tillsätter en bekant smak när du serverar en ny råvara skapar du en successiv tillvänjning. Testa den klassiska tacokryddan till fisken så ökar chansen att fisken faller i smaken. Eller varför inte dryga ut den klassiska köttfärssåsen med linser?
  • Skapa lust kring matlagningen och låt barnen delta! Här lär de sig matematik, mängdlära och kemi. Hur många deciliter är en liter? Varför jäser degen? Enklare recept och instruktioner bidrar till barnens läsförståelse och kunskap om råvaror bidrar till förståelse för naturen och hur allt hänger ihop. Låt barnen vara kock för en dag.
  • Lek med maten och ställ frågor! Spela matmemo eller matbingo. Låt barnen smaka, känna, utforska färger, former och konsistenser på olika råvaror. Genom att leka med maten får barnen tid att bekanta sig med den.
  • Prata om mat och årstider. I boken redovisas skördetider för primörer, rotfrukter och andra grönsaker och frukter. Gör barnen medvetna om vad som är klimatsmarta val.
  • Sist men inte minst – gläds åt matlagning och testa recepten i Pyss och Lings kokbok. Mycket nöje och lycka till i köket!

Ta mig till kokboken

Följ oss gärna!  Facebook Instagram

I mer än 35 år har Pysslingen Förskolor lett utvecklingen av svensk förskola. Idag är vi Sveriges största aktör inom fristående förskolor med mer än 100 förskolor i Stockholm, Mälardalen, Östersund, Halmstad och Skåne. Alla har de en sak gemensamt: ett grundmurat engagemang för det omsorgsfulla lärandet och att ge barnen en trygg och stimulerande värld full av möjligheter. Vi är en del av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Läs mer på pysslingen.se 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...