FörlossningEfter förlossningenToalettbesök efter förlossningen – så funkar det

Toalettbesök efter förlossningen – så funkar det

Hjälp, hur kommer det att vara att gå på toaletten efter förlossningen? Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 421 Uppdaterad 04.11.19
Är du en av dem som oroar dig över hur det ska gå att gå på toaletten efter förlossningen? Här får du veta varför det är så viktigt att snabbt komma igång med toalettbesöken efter förlossningen, och vad du kan förvänta dig.

Det händer otroligt mycket i din kropp när du föder ditt barn. Värkarna gör sitt, och efter de timmar som en förlossning tar kommer babyn till världen. Direkt efter förlossningen ska livmodern fortsätta att dra ihop sig så att moderkakan kan komma ut och blödningen bli så liten som möjligt. Sedan behövs det oftast sys lite grann – det gäller i alla fall de allra flesta. Och så ska kroppen långsamt komma tillbaka till det normala tillståndet, som ickegravid.

Det tar en stund innan livmodern är tillbaka på plats och såret efter moderkakan i livmodern är läkt. Magmusklerna ska bli som vanligt igen och åter tränas upp – detsamma gäller bäckenbottenmuskulaturen. Och om du har blivit sydd tar det sin tid för underlivet att kännas som vanligt igen. Men allt ordnar sig, bara du ger din kropp lite tid.

Fokus på att kissa och bajsa under förlossningen
Barnmorskan är faktiskt ganska fokuserad på kroppens basala funktioner, att tömma urinblåsan och göra nummer två, redan under förlossningen. Urinblåsan och ändtarmen ligger lågt i bäckenet och det är ganska viktigt att både blåsa och ändtarm är relativt tomma under förlossningen. Babyn behöver all plats som finns i bäckenet för att kunna rotera nedåt med huvudet.

Kissa ofta de första dagarna!
Det är många som oroar sig lite över det första toalettbesöket efter förlossningen. Helst vill barnmorskan att du går på toaletten och tömmer blåsan redan inom två timmar efter att barnet är fött, berättar Ragna T. Larsen. Det är viktigt att blåsan inte blir överfull, utan töms när den är normalfull – så att dess elasticitet och förmåga att dra ihop sig bevaras.

Nu har du ju inte längre någon baby som bokstavligt talat trycker mot blåsan med huvudet, och då känner man inte lika tydligt när blåsan är full. Detta gäller de första dagarna efter förlossningen. Därför bör du kissa efter klockan och inte efter nödighet de första två–tre dagarna. Kissa gärna med två–tre timmars intervall.

Så blir kissandet mindre obehagligt
Men tillbaka till det allra första kissandet ett par timmar efter förlossningen: Först och främst, ta god tid på dig och se till att babyn har det bra hos den andra föräldern, eller någon annan som kan ta hand om den lilla, så att du slipper känna någon som helst stress. Sätt gärna på kranen så att du hör rinnande vatten. Sätt dig tillrätta och slappna av så mycket du kan. Det brukar finnas duschmöjligheter på sjukhusets toaletter och om du känner att det är svårt att kissa kan du använda duschmunstycket och låta vattnet försiktigt spola mot underlivet. Då tunnas urinen ut och det kan kännas lite bättre.

De allra, allra flesta säger att det inte var så farligt som de hade trott att kissa första gången. När eventuella bristningar sys läggs huden tätt samman, så det brukar inte svida så mycket. Om det svider brukar det snarare komma från små skrubbsår som har varit för små för att sys.

Oroa dig inte för kissandet i onödan. För de allra flesta går det väldigt bra, och de små såren läker snabbt – på en dag eller två brukar de vara okej.

Att göra nummer två
När det gäller att göra nummer två kan upplevelsen vara lite olika. Flera saker spelar in. En del har fått lavemang i samband med förlossningen och behöver därför inte bajsa den första eller andra dagen. En del har bara en pytteliten bristning medan andra kan ha en bristning som sträcker sig ända bort mot ändtarmsöppningen. Vissa kan vara svullna medan andra inte är det – några kan ha stora hemorrojder, andra inga alls. Och så är några mer hårda och tröga i magen än andra, även det spelar in.

Ett gott råd är att dricka mycket och ofta den första tiden, så att magen i alla fall inte blir trög på grund av för lite vätska.

 

Så blir bajsande mindre obehagligt

 

När du känner att du behöver gå på toaletten, se till att du har tid och ro att gå utan att känna att du måste skynda sig. Det kan vara skönt att hålla emot lite i underlivet, så att bara ändtarmen är fri. Gärna med en handske på handen eller en binda emellan. Det kan kännas lättare om man håller emot vid själva slidöppningen.

 

Det hjälper mycket att kunna slappna av. Om tiden går och du känner att du inte riktigt får till det – samtidigt som du känner att du egentligen behöver göra nummer två – så prata med barnmorskan. Det går att få hjälp.

 

Lyckligtvis ordnar sig detta för alla. Ge dig själv lite tid, så kommer det fungera helt fint efter ett tag.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Julklappstips til två- till treåringar

Många barn i den här åldern har äntligen förstått att de kan önska sig saker till jul. Och treåringens önskelista kan snabbt bli lång....