FörlossningSå undviks kejsarsnitt och syrebrist

Så undviks kejsarsnitt och syrebrist

Av Pernilla Gudmundsson Renco 100 Uppdaterad 16.05.08
Varje år dör över 1 miljon barn på grund av syrebrist i samband med förlossningen. Läkaren och forskaren Mathias Karlsson i Karlstad har nu upptäckt en enkel metod som skulle kunna förhindra detta. 
 
 
Syrebrist hos barnet under förlossningen är något som inträffar då och då i Sverige. Det görs därför ett antal akuta kejsarsnitt när man misstänker att barnet kan ha drabbats av syrebrist, av vilka några görs i onödan.
Dessutom föds det också ett litet antal barn som drabbats av syrebrist trots att det inte fanns någon misstanke om detta. En del av dessa barn dör, andra drabbas av skador som ger upphov till livslånga funktionshinder.
Med ett enkelt blodprov skulle det kunna bli både färre kejsarsnitt och färre barn som föds med syrebrist. Tillsammans med civilingenjören Sofia Hiort af Ornäs har Mathias Karlsson utvecklat en metod att i mycket små volymer mäta ämnen som cellen släpper ut när den drabbas av syrebrist.
– Metoden kan tillämpas i flera olika sammanhang, säger Mathias Karlsson till Nya Wärmlands tidning. Men vi har valt förlossningar som den första tillämpningen.
 
– Med vår metod kan ett litet blodprov från barnets skalle på ett snabbt och enkelt sätt analyseras på plats i förlossningsrummet. Analysresultatet är helt tillförlitligt och därför kan man undvika onödiga kejsarsnitt men också att det föds barn som borde ha tagits ut med kejsarsnitt.
Just nu arbetar han heltid med det företag, Calmark, som utvecklar analysmetoden.
– Det är många resor för mig, berättar han. Jag träffar våra vetenskapliga rådgivare, blivande användare och presumtiva finansiärer. Tidigare i vår var jag över i USA för att presentera vår metod.
Den första prototypen tillverkas just nu i Seattle, USA. När den har levererats kan man börja med kliniska tester i större skala.
Källa: Nya Wärmlands tidning
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...