FörlossningSka man ha rätt till kejsarsnitt?

Ska man ha rätt till kejsarsnitt?

Av Bebisvarlden 106 Uppdaterad 11.06.08
Louise skriver till Babyvärldens barnmorska:

"Hej Pernilla! Tack för du tar dej tid att försöka svara på min fråga... För 4 månader sedan födde jag världens underbaraste tjej, Amanda... Graviditeten var bra. förlossningen var hemsk. Det tog lång tid, från fre morgon - mån eftermidag, ja mådde illa hela tiden, sov inget, åt inget. Fick gallstensanfall och opererade mej efteråt, problem med hemorojder. Det var utan tvekan det värsta jag varit med om. Det gjorde så fruktansvärt om. Jag får tårar i ögonen fortfarande när jag tänker på hur plågsamt det var. Klart jag fått något alldeles underbart av allt jobbigt. Amanda är det bästa som hänt mej. Men jag tänker på det hela tiden.
 
Jag och min man pratar om syskon till Amanda om ett tag. Men kan inte sluta tänka på att det var det mest hemska jag har varit med om och jag är så otroligt rädd för att göra om det. Jag vill ju inget hellre än att få ett eller två barn till. m inte om ja orkar gå igenom en förlossning igen. Tycker det känns obehagligt och skräckinjagande bara av tanken. Jag fixar inte det. Därför undrar jag lite om kjejsarsnitt... Skulle man kunna få "bli snittad" istället? Varför får vissa välja medan andra inte får det? Hur skulle man kunna få igenom ett snitt? Hur stor är chansen? Borde det inte vara upp till mamman att få bestämma? Jag skulle så gärna vilja bli snittad. Har många kompisar som har blivit snittade, dom sa att det är inte så farligt som alla säger och det är mycket bättre än vaginal förlossning.
 
Hur ska jag göra för att få igenom ett snitt? Något borde man ju kunna göra. Snälla hjälp mej. Vill så gärna ha fler barn men är så färbannat rädd!! Tack på förhand! mvh Louise
Babyvärldens barnmorska svarar:
 
”Hej och tack för dina frågor!
Kvinnor som tidigare har haft en mycket jobbig förlossningsupplevelse vet vi är just de kvinnor som önskar ett planerat kejsarsnitt vid nästa förlossning; vilket ju är helt förståligt. Precis som du säger kan ibland bedömningen om vem som skall få ett planerat snitt eller ej bli subjektiv. Dock är utgångspunkten att kvinnan skall föda vaginalt då det fysiskt är bäst för henne, men kanske främst för det ofödda barnet.Sedan vet vi ju att det finns kvinnor med erfarenheter som du beskriver som är mycket rädda, av förklarlig anledning!
 
Mitt förslag till dig är att du gör följande innan du är gravid: kontakta specialistmödravården på det sjukhus som du tidigare födde ditt barn eller där du önskar föda ditt nästa barn. Här bokar du en tid med en specialistläkare för samtal inför en ev nästa förlossning. Du ber henne/honom att ni tillsammans skall gå igenom din tidigare förlossningsjournal samt att du vill diskutera förlossningssätt inför en ev ny förlossning.
 
Utifrån detta samtal kommer du få en bra uppfattning om läget inför nästa förlossning. Du kommer också att bli erbjuden att gå i samtal med specialist utbildade barnmorskor (under en ev kommande graviditet). Syftet med dessa samtal för förlossningsrädda kvinnor är att gå igenom den tidigare skräckupplevelsen som
många upplever sig ha haft, samt att bearbeta denna rädsla. Målet med dessa samtal är inte att tvinga dig att föda vaginalt, men att hjälpa dig att komma över din rädlsa så att du upplever dig kunna göra ett val.”
 
 
 
(Om du inte är medlem kan du läsa men inte skriva inlägg. Bli medlem här)
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...