– Jag lurade min man

Av Av Heidi Elin Nupen 147 Uppdaterad 21.12.10

Hon ville inte ha fler barn med sin man, men han pressade på. En dag fann hon lösningen. - Det är inte alltid lätt att veta att jag har ljugit för min man om en så stor sak, säger hon till Babyvärlden.

Kvinnan vill vara anonym. Hon är rädd för sin mans reaktion om lögnen skulle avslöjas. ”Kari” har nämligen drivit familjeplanering på egen hand.

– Jag valde en drastisk väg – bakom ryggen på min man, säger Kari.

Hon var bara 18 år när de gifte sig. Hon var besatt av honom och trodde att livet skulle bli lyckligt med mannen hon gifte sig med. Det visade sig snabbt att de var väldigt olika och oeniga om det mesta. Också om antalet barn.

– Jag ville ha en vanlig ”kärnfamilj” med två barn medan han ville ha minst fyra eller fem barn. När vi hade fått två barn var familjen komplett för mig. Men min man tyckte annorlunda.

Tjatet om ett tredje barn började två år efter att den yngste var född. Kari uttryckte gång på gång att hon inte ville ha fler barn men mannen ville inte lyssna.

– Jag visste inte hur jag skulle tackla situationen. Jag började därför leta sätt att undvika graviditet. Först tog jag p-piller i smyg men de hittade han. Därefter satte jag in spiral men var tvungen att ta ut den av hälsomässiga skäl. Min situation kändes hopplös, jag blev frustrerad och kände mig förtvivlad. Jag tog upp problemet med min läkare och bad om en sterilisering. Men läkaren tyckte det var ett alltför drastiskt ingrepp och jag ännu var för ung att ta ett sådant beslut. 

Kari började därför med spiral igen men fick stora biverkningar. Hon gick upp i vikt och kände att hon inte trivdes med sig själv.

– Hemligheten att jag använde preventivmedel började också bli svår att bära. Jag började finna mig i tanken att jag kanske måste acceptera att jag skulle bli mor till ett tredje barn. Det är inte det att jag inte gillar barn men med omständigheterna hemma ville jag inte sätta ännu ett barn till världen. 

Allteftersom  månaderna gick och jag fick mens gång på gång blev stämningen och pressen tuffare och tuffare.

– Min man bad mig om att gå och undersöka varför jag inte blev gravid. Vi hade ju blivit gravida tidigare, varför inte nu? Jag lovade att jag skulle kolla mig om jag inte blivit gravid inom ett halvår.

Pressen på Kari blev allt starkare. Hon funderade och ifrågasatte sig själv många varv. Hur skulle hon klara pressen? Skulle situationen hemma bli bättre eller sämre om de fick ett barn till? Skulle hon våga sterilisera sig bakom ryggen på sin man? Och tänk om hon trots allt ville ha barn senare i livet? Tänk om han fick reda på att hon steriliserat sig?

– Oavsett hur många timmar och nätter jag tänkte igenom allt var mitt svar klart: Nej, jag ville inte ha fler barn med min man.

Men en tid senare hände något som blev ”tur i oturen” för Kari. Hon blev akut sjuk och inlagd på sjukhuset för operation i magen. Före operationen blev hon tillfrågad om hon hade barn och om hon eventuellt önskade fler.

– Jag svarade som det var att jag inte ville ha fler barn. Då undrade läkaren om jag ville sterilisera mig när jag ändå skulle opereras. Läkaren förklarade att vid en sådan operation kunde man ”sy tillbaka trådarna” igen om man ångrade sig senare. Chanserna för att då bli gravid är mindre men ändå en möjlighet. Jag valde därför att tacka ja till den unika möjlighet jag fick. Nu fick jag sterilisera mig som jag önskade och utan att det kostade mig något extra.
 

Hon ringde sin man och berättade att hon skulle opereras. Och att hon kunde riskera att bli steril.

– Han godtog förklaringen och situationen. Jag blev opererad och ”var tvungen” att sterilisera mig på grund av min egen hälsa. Jag blev liggande på sjukhus i nästan två veckor efter operationen och åkte hem både lättad och med dåligt samvete. Lättad för att jag nu kunde koncentrera mig på mina två barn och dåligt samvete inför min man.

Kari är nu i efterhand glad över sitt beslut men poängterar att det inte varit lätt.

– I efterhand har jag haft det tufft med mig själv. Det är aldrig lätt att leva med en lögn. Att få barn ihop är en stor och viktig sak i ett förhållande. Att veta att jag har berövat honom en stor och innerlig önskan om fler barn är inte alltid lätt att tackla oavsett hur vi har det som man och hustru.  

Hon berättar öppet att hon och mannen inte har det bra äktenskap hon hade önskat och att hon drömmer om att bryta upp.  

– Tanken om att jag en vacker dag klarar att slita mig ur förhållandet och möta min drömman lever inuti mig. Och drömmen om ännu ett barn finns också långt in. Men först måste jag hitta ett sätt att ta mig loss. Finner jag drömmannen kanske jag också finner ett sätt att bli gravid igen. Det får tiden visa…

Kari förstår att folk kan undra varför hon skaffade två barn med en man hon vill lämna men säger att hon var ung och trodde att barnen skulle förbättra siutationen. Nu vet hon bättre, säger hon. Och svaret på varför hon stannar är enkelt, säger hon:

– Jag har inget alternativ. Min man är en snäll och omsorgsfull pappa och det är det jag klamrar mig fast vid. Mina barn är det viktigaste jag har. Och jag är säker på att mitt val varit bäst för dem. Att deras mamma ljög för deras pappa om att vi inte kan få fler barn behöver de inte veta. Det de inte vet har de inte ont av.

Artikeln är anonymiserad. ”Kari” är inte kvinnans riktiga namn. Detta för att säkerställa hennes/familjens personvärn.

 


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....