FörsökerForskning och politikRödhårig bebis? Nej tack!

Rödhårig bebis? Nej tack!

Av av Elisabeth Rongved. Ill Foto: iStock.com 217 Uppdaterad 20.10.11

Den danska spermabanken Cryos vill inte längre ha säd från män med rött hår. Efterfrågan är helt enkelt för liten

– Vi diskriminerar inte, men vi har lagret fullt av sperma från rödhåriga donatorer. Utanför Norden är det i princip ingen som vill ha denna säd, säger direktör Ole Schou till Newspaq.

Läs också: Väntar du en Pippi eller en Timmy?

Spermabank en Cryos säljer säd till 65 länder, och nordisk säd är inte särskilt populär ute i världen. Män med rött hår kommer längst ned på listan när kvinnorna ska välja vilken säd de vill bli befruktade med och får därför inte längre donera säd till spermabanken.

Rödhårig?
Då är du i gott sällskap:

Cleopatra
Napoleon
Vivaldi
Doris Day
Boris Becker
Galileo Galilei
Churchill
Lucille Ball

Män med annan etnisk bakgrund än den nordiska, kan skryta med att anses vara väldigt eftertraktade globalt. Det råder nämligen stor efterfrågan på sperma från män som stammar från Afrika, Asien, Mellanöstern och Grönland.

– Det är svårt att få fler donatorer. Vi har till och med bedrivit lokala kampanjer i stadsdelar där det bor många med en annan etnisk bakgrund. Detta till trots så är endast tio procent av våra donatorer av en annan etnisk bakgrund, berättar Schou.

Cryos är en av världens största leverantörer av sperma och har över 400 tillgängliga donatorer.


På väg att försvinna

I dag är bara omkring två procent av världens befolkning naturligt rödhåriga. Det eldiga håret kommer ursprungligen från norra Europa, men i takt med att folk flyttar runt mer och mer minskar chansen för rödhåriga att hitta en partner med samma färg.

Flest rödhåriga finns i Skottland där 13 procent rödhåriga och hela 40 procent bär på den röda genen. Att efterfrågan på säd från rödhåriga män är obefintlig gör inte oddsen bättre

Läs mer: Ont i ryggen?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: