FörsökerBerättelser från verkligheten"Funderade på att lura mig till att bli gravid"

”Funderade på att lura mig till att bli gravid”

"Funderade på att lura mig till att bli gravid"
Av Av Heidi Elin Nupen 145 Uppdaterad 16.11.10

Att få barn med sin sambo är Lisas (25) största önskan. Men sambon vill inte och har till och med talat om sterilisering.
- Då gör jag slut, säger Lisa. Själv har hon varit inne på tanken att lura sambon till en graviditet.

Lisas stora önskan kan verka lite underligt. För hon är redan mamma till tre och sambon har två barn. Ganska ofta består familjen därför av sju personer. Men så var det detta med ett gemensamt barn.

– Hade jag fortfarande varit tillsammans med barnens far hade jag garanterat inte fått fler. Nummer ett och två var planerade, nummer tre kom som en överraskning. Men önskan om ett barn som är vårt är väldigt, väldigt stark.

Gjorde abort efter ultimatum
Inte långt efter att Lisa hade fått sitt tredje barn blev det slut med barnens far. Det dröjde emellertid inte länge förrän hon fann kärleken igen och nu har hon och sambon varit ett par i två och ett halvt år.

Bara tre månader efter att de blivit tillsammans lyste ett positivt test mot henne. Lisa hade då en baby på bara några månader och fick samma råd från alla: ännu ett barn i detta läge skulle helt enkelt bli för mycket. 

– Inte minst för att min käre då ställde ultimatum. Han ville inte ha barnet och bad mig välja mellan barnet och honom. Med tre små barn, varav en nyfödd, höll jag med och gjorde abort. Jag har egentligen inte ångrat det, men nu tänker jag mer på det. Särskilt när sambon i dag säger att han inte skulle lämnat mig om jag fått barnet…

Har gett sambon ett år att bestämma sig

Och nu är det du som ställt ett ultimatum till honom?

– Inte längre ett ultimatum egentligen. Jag har tidigare sagt att om han inte vill ha ett barn med mig skulle jag lämna honom. Nu har jag gett honom tidsfrist till nästa höst. Är han inte med på det då så går vi vidare tillsammans utan barn. Men i sådana fall kommer jag att vara väldigt ledsen.

Och väljer sambon att inte infria Lisas önskan om ett gemensamt barn vill hon åtminstone ha ett stort bröllop. Det skulle bli ett litet plåster på såren. Och de har ett bra förhållande, berättar hon.

– Svärmor håller med mig
Lisa har sedan hon var liten tänkt sig att få fyra, fem barn. De har tillräckligt med plats och pengar. De praktiska förutsättningarna finns där, menar hon. De äldsta barnen – även hans – frågar om inte Lisa och sambon ska ha barn och till och med svärmor håller på Lisa. Någon enstaka gång kan också sambon uttrycka att det skulle kunna bli aktuellt.  

– Han säger saker som ”Om vi ska ha ett barn så vill jag det och det” eller om vi ser något på teve om barn; ”Tänk om det hade hänt med vårt barn…” 

Lisa medger att hon är svartsjuk på det sambon och hans förra fru hade tillsammans och säger att det knyter sig i magen när hon tänker på att han fick barn med henne, men att han nu inte vill ha barn med Lisa. Hon vill så gärna ha ett barn som är deras, inte bara hans eller hennes. 

– Han har inte uttryckt att han känner liknande känslor kring det jag hade med min exsambo. För honom verkar inte detta som något som plågar honom. Samtidigt har han sagt att det han känner för mig har han aldrig känt för någon annan. Då är det svårt att godta att han inte vill ha barn med mig. Lisa berättar att barnen inte vet att föräldrarna är oeniga om detta. De äldsta efterlyser både bebis och bröllop och ser en ny familjemedlem som det naturligaste i världen.

Han har stor förståelse för min önskan

Det är tufft att ha fem barn men lusten till ett gemensamt barn har bara blivit starkare och starkare. Jag ser hur han är mot sina egna barn och detta vill jag så gärna dela med honom. Min yngsta säger pappa till honom men det är ju detta att få uppleva graviditeten, förlossningen och detta att bli föräldrar till ett gemensamt barn. Han har stor förståelse för min önskan. 

Känner du att han tvekar?
– Av och till. Andra gånger säger han bestämt att det är helt inaktuellt. Då knyter det sig i magen. Det gör ont när han säger det så bestämt. Han har också pratat om att sterilisera sig. Om han gör det så är det slut.

Själv har Lisa övervägt att ta till drastiska grepp för att uppfylla sin stora önskan.

– Jag har funderat på att sluta med p-pillerna och lura honom, men har kommit fram till att det vill jag inte göra. Jag vågar inte.

Anonymiserad artikel
Babyvärlden har anonymiserat kvinnan i denna artikel. Detta för att skydda sambons person samt skydda ett eventuellt framtida barn. Lisa heter egentligen något annat.

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....