FörsökerCykelnLär känna din menscykel

Lär känna din menscykel

Lär du känna din kropp, är det också enklare att hitta fram till de dagar i menscykeln då chansen att bli gravid är som störst. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen, översatt av Emili André 740 Uppdaterad 11.04.16
Mellan 300 och 500 gånger i livet gör sig kroppen redo för befruktning. Men hur väl känner du egentligen din kropp? Lär känna din menscykel, så ökar du också chansen för att bli gravid!

Flickor börjar bli fertila mot slutet av puberteten när menstruationen kommer för första gången. Det här kallas för menarche. Tidpunkten för den här händelsen varierar från flicka till flicka, men det brukar vara i omkring samma ålder som mamma och mormor fick sin första mens. Menarche sker mellan 9- och 18-årsåldern, men det vanligaste är mellan 12 och 15 år. Från första mensen till menopausen (när menstruationen upphör) räknas som den fertila åldern.

Menopausen kan inträffa när som helst när kvinnan är mellan 40 och 55 år, men hos de flesta händer det mellan 47 och 51 års ålder. Även det här sker i ungefär samma ålder som för mamma och mormor.

Från puberteten till menopausen är könshormonnivåerna som högst, och de går upp och ner i cykler på omkring en månad för att förbereda kroppen på en möjlig befruktning. Det här händer mellan 300 och 500 gånger på en livstid. Hormonernas interaktion ser till att livmodern bygger upp en tjock hinna varje månad, i fall ett befruktat ägg skulle fastna och börja växa. När ägget inte befruktas sköljs denna hinna ut vid menstruationen.

Stor normalvariation

Begreppet menstruation kommer från det latinska ordet ’menses’, som betyder månad. Då tog man utgångspunkt i månfaserna, så att en månad bestod av precis fyra veckor. Det stämmer väl överens med genomsnittslängden på kvinnans menscykel. Den brukar sägas vara 28 dagar eftersom det är den vanligaste längden mellan två menstruationer. En del kvinnor har oregelbundna cykler, eller längre eller kortare cykler. Vissa har så kort som 20 dagar, andra så lång som 40 dagar. Bägge delar är normalt, och betraktas som individuella skillnader.

En del kvinnor upptäcker att menscykeln alltid är längre (till exempel 35 dagar) eller kortare (till exempel 24 dagar), medan andras cykler varierar från månad till månad, eller är olika långa vid olika skeden i kvinnans liv. I puberteten och vid menopausen, de två stora övergångsfaserna, kommer de flesta kvinnor uppleva en viss form av oregelbundenhet i cyklerna.

Cykellängden kan också ändras allt eftersom du blir äldre. Det här betyder att du inte behöver ha samma typ av menstruationsblödning i tonåren som i 20-, 30- 40- eller 50-årsåldern. Om du har tagit p-piller i några år och slutar kommer du kanske upptäcka att din cykel har förändrats. Det är inte p-pillren som har förändrat cykeln, det är din kropp som har förändrats under tiden du använde pillren. Olikheterna kan gälla cykellängden, antalet blödningsdagar och hur kraftig blödningen är. Sådana ändringar kan också upptäckas när menstruationen kommer tillbaka efter förlossning, eller medan du ammar.

Så tar du reda på hur lång din cykel är

Menscykeln räknas från första blödningsdagen i en menstruation fram till nästa första blödningsdag (och inte från att blödningen slutar tills den börjar igen!). Om första blödningsdagen var den 1 juni, och nästa menstruation börjar den 29 juni, har du 28 dagars menscykel – oavsett antalet blödningsdagar.

Kvinnans menscykel kan också variera med eller störas av miljöfaktorer. En cykel kan förskjutas, eller så kan man hoppa över en eller flera. Att förlora menstruationen helt under en längre tidsperiod kallas amenorré.

Element som kan påverka menscykeln:

  • Hälsotillståndet. Är du sjuk kan menstruationen ofta fördröjas eller utebli.
  • Kosthållningen. Går du upp eller ner mycket i vikt kan det påverka hormonbalansen och därmed regelbundenheten i din menscykel. Kraftigt under- och överviktiga kan bli av med menstruationen en tid.
  • Träning. Hårdträning kan inverka på din menscykel. En del toppidrottare har mycket oregelbundna menstruationer, och andra blir av med den helt i perioder med intensiv träning.
  • Resa. Om du reser långt och upplever tidsskillnader och olika klimat kan menscykeln störas.
  • Stress. Stark känslomässig stress kan ibland störa menscykeln.
  • Graviditet och amning. Under graviditet tar menscykeln en paus, och kvinnor som ammar sina barn får ofta inte menstruationen tillbaka förrän fyra till tolv månader efter förlossningen.

Om menstruationen uteblir bör du uppsöka läkare för att utesluta möjliga hälsoproblem och/eller för att ta ett graviditetstest.

Läs också: Kan man välja kön på bebisen?

Menscykelns faser

Här ska vi beskriva var och en av menscykelns faser och de möjliga förändringarna i kroppstemperatur, livmodersekret och livmoderhalsens konsistens. Det här är ämnen du kan läsa mer om här. Vi kommer också se närmare på hur menscykeln är både när befruktning äger rum och inte.

Vi har baserat den här beskrivningen på en vanlig 28-dagarscykel. Du måste alltså justera den om dina cykler är kortare eller längre. Olika cykellängder kommer även påverka de fruktsamma dagarna, så du bör inte bara räkna dagar utan också hålla utkik efter de fysiska tecknen.

I runda slängar kan man se menscykeln så här:

Dag 1 till 5: Blödningsfasen (den här fasen varar i regel 2–8 dagar där 4-6 är vanligast)
Du har mens. Hur mycket du blöder och hur många dagar är individuellt.

Dag 6 till 9: Den förfruktsamma fasen eller folikelfasen (det här är den fas som varierar mest efter hur lång cykellängd du har)
I den här fasen börjar äggen i äggstocken (eller båda äggstockarna om du har dubbel ägglossning) att växa.

Dag 10 till 13: Den fruktsamma fasen (varierar i längd mellan 2 och 5 dagar)
Det dominerande ägget (eller äggen om det händer i båda äggstockarna) växer sig störst och de andra slutar växa. Äggledarna gör sig klara att ta emot ägget, och nu är det bra att ha samlag. Sädesceller kan nämligen överleva i flera dagar i äggledaren i väntan på ägget!

Dag 14 (och 15): Ägglossning
Cirka 14 dagar före nästa menstruations första dag brukar ägglossningen äga rum. Det går inte att räkna två veckor från första dagen om din menscykel inte är 28 dagar. När ägget släpps från äggstocken fångas det upp av äggledaren. Ägget kan leva i mellan 24 och 48 timmar och måste befruktas inom den här tidsrymden.

Dag 15 till 28: Den postfruktsamma fasen
När ägglossningen är över är det inte så mycket som händer om inte ägget har blivit befruktat. Fram emot nästa menstruation förbereder sig kroppen för att göra sig av med livmoderslemhinnan. Det här är nervpirrande dagar för dig som hoppas att allt har klaffat.

Använd också vårt ägglossnings-uträknare

Läs mer om faserna under:

Blödningsfasen:

Den första blödningsdagen betecknas som dag ett i menscykeln. Blödningsmönstret varierar från kvinna till kvinna och varar från två till åtta dagar, men mellan fyra och sex dagar är vanligast. Äggstockarna producerar två hormoner som reglerar cykeln – östrogen och progesteron. Båda är på sin lägsta nivå under blödningsfasen.
Om du har ett fruktsamhetsschema (se egen artikel) anges första blödningsdagen som dag 1. Du behöver inte observera några andra tecken i den här fasen, sätt bara ett B för blödning.

Det är det här datumet som används till att beräkna förlossningsdatum om du skulle bli gravid under den här cykeln, även om befruktningen inte sker förrän ett par veckor senare (beräknat på en standardcykel).

Kvinnor har olika upplevelse av första blödningsdagen. En del har huvudvärk, mår illa, får diarré, känner yrsel, har kramper i nedre delen av magen som sprider sig över låren, i underlivet eller nedre delen av ryggen. Vissa blir lite nedstämda, ängsliga, lättirriterade eller får kort stubin. En del blir kanske lättade över att menstruationen har kommit, andra blir besvikna för att ingen befruktning har skett. Att vänta två veckor igen på ägglossning kan kännas outhärdligt länge när du försöker bli med barn.

Läs också: 20 tips som gör det lättare att bli gravid

Den pre-fertila fasen:

När blödningen upphör börjar den pre-fertila fasen. Nu byggs livmoderslemhinnan upp, och en grupp ägg börjar mogna i äggstocken. Ett av de här äggen (ibland två – vilket kan resultera i tvillingar) kommer att växa fortare än de andra och utvecklas till det utvalda ägget, medan de andra krymper bort.

Den här fasen kallas ofta folikelfasen (ägget som mognar kallas folikel) eller celldelningsfasen (refererar till uppbyggnaden av livmoderslemhinnan). Nivåerna av östrogen och progesteron är fortfarande låga.

Inte alla kvinnor har en pre-fertil fas, de är fruktsamma med detsamma när blödningsfasen är över. De här kvinnorna har kortare menscykel (21–26 dagar).

Kroppstemperaturen ligger vanligtvis mellan 36,5 och 36,7 grader i den här fasen. Många kvinnor känner sig torra där nere nu, och livmodersekretet är ofta tjockt och vitaktigt. Du ska kunna känna livmoderhalsen som en tapp ganska långt uppe i vagina. Den kommer att vara lite hård och stängd.

Läs också: Sol ökar mäns fertilitet

Den fertila fasen:

Det är först nu som ett barn kan bli till. Det utvalda ägget mognar i äggstocken samtidigt som östrogennivån börjar stiga under dagarna före ägglossning. Östrogennivån är som högst precis före ägglossningen, progesteronnivån stiger inte.

När östrogennivån stiger börjar livmodern producera ett speciellt gynnsamt sekret. Det skyddar säden och hjälper den att överleva i flera dagar. Vanligtvis kan sädescellerna överleva mellan tre och fem dagar i kvinnans kropp. Sekretet täcker livmoderhalsen, livmodern och äggledarna. Sekretet strömmar kontinuerligt mot äggledarna, så att eventuella sädesceller kan få hjälp på vägen mot ägget. Ägget kan bara överleva ett till två dygn efter ägglossningen.

Den idealiska tidpunkten för samlag kan vara svår att hitta. Men studier tyder på att det är störst chans för befruktning när samlag äger rum en till tre dagar före ägglossning, så att sädescellerna ligger redo och väntar på ägget. Det här räknas därför till den fertila fasen.

Namnet folikel- eller celldelningsfasen gäller också nu eftersom ägget fortfarande håller på att mogna, och livmoderslemhinnan fortsätter att förtjockas. Fasen varar tre till fem dagar fram till ägglossningen. Temperaturen ska fortfarande ligga runt 36,5 till 36,7 grader. Hos vissa kvinnor sjunker temperaturen 0,2 till 0,3 grader 12 till 24 timmar före ägglossning.

De flesta kvinnor upplever att livmodersekretet ökar och ändrar karaktär. Du kan känna dig fuktig eller våt där nere och sekretet är nu klart och färglöst, och ofta tunnare. Det är inte alla som producerar mycket livmodersekret, och det behöver inte betyda att du är mindre fruktsam. Livmoderhalsen ligger högre i vagina, den är mjukare, våtare och lite mer öppen. Många känner av en ökad libido (sexlust) i den här fasen – en naturlig effekt eftersom du nu är som mest fruktsam. Vissa upplever så kallad mittelschmerz en till två dagar före ägglossning.


Ägglossning:

Ägglossning heter egentligen ovulation, och kommer från att ett (eller två) ovum (ägg) lossnar från äggstocken (eller äggstockarna om det lossnar ett från varje). Äggstocken och äggledaren sitter inte ihop, men äggledaren har fina hår som borstar mot äggstocken kring ägglossning, så att ägget fångas upp. Ägget kan alltså överleva i ett till två dygn, och det är nu det kan befruktas.

Om du har en regelbunden menscykel kan du hitta ägglossningen genom att räkna dagar. OBS! Det här är ingen exakt vetenskap – menscykeln kan ändra längd när som helst! Generellt kan man dock säga att ägglossningen äger rum 14 dagar (plus/minus 2 dagar) FÖRE nästa menstruations första blödningsdag. Det tjänar alltså ingenting till att räkna framåt från förra menstruationens första blödningsdag om du inte är säker på att du har en menscykel på 28 dagar.

Om du har en 28-dagarscykel kommer ägglossningen äga rum kring dag 14 av menscykeln (kan variera från 12 till 16). Har du däremot en 26-dagarscykel kommer ägglossningen äga rum kring dag 12 (10–14), medan en 35-dagarscykel innebär ägglossning runt dag 21 (19–23).

Om du har oregelbunden menscykel kommer du inte veta hur lång varje cykel är förrän den är slut och en ny blödning börjar. Därför kan det vara väldigt nyttigt att hålla utkik efter fysiska tecken som temperatur, livmoderhalsens konsistens och livmodersekret.

Strax före, under eller strax efter ägglossningen börjar kroppstemperaturen stiga. Det handlar om en ökning på 0,2 till 0,4 grader, och ökningen kommer att vara ända tills blödningen börjar. Om du inte upplever någon temperaturstigning, eller om den varar kortare än tio dagar, kan det hända att du inte har haft ägglossning. Varar däremot temperaturstigningen längre – och överskrider det datum då blödningen ska börja – då är du troligen gravid.

Vid ägglossning är livmodersekretet klart, kletigt och rikligt, och går att sträcka ut i trådar. Vissa har blodspår i sekretet från ägglossningen. När du drar sekretet mellan fingrarna kommer du upptäcka att det är väldigt elastiskt, och om du gör det sakta kan du sträcka ut det fem till tio centimeter. Det här gäller inte alla, och om du inte känner igen dig i den här beskrivningen behöver det inte betyda att du inte är fruktsam.

Livmoderhalsen sitter nu som högst och kan vara svår att nå. Den ska vara mycket fuktig, mjuk och öppen.

Kvinnors libido (sexlust) är vanligtvis som störst vid ägglossning. Vissa kvinnor blir illamående den dagen de har ägglossning.

Läs också: Vill du bli gravid - drick mindre kaffe

Den post-fertila fasen:

Den här fasen varar vanligtvis i 14 dagar från ägglossningen till nästa menstruations första blödningsdag. Fasen kallas också lutealfas och refererar till kapseln som ägget låg i före ägglossningen – corpus lutem (gulkroppen). Här produceras hormonet progesteron som för livmoderslemhinnan (endometriet) att mogna. Fasen kallas också sekretionsfasen eftersom livmoderslemhinnan nu avger glukos för att kunna ge näring åt ett befruktat ägg tills det är helt implanterat i livmoderväggen och börjar få näring från mammans blodomlopp.

Om befruktning äger rum kommer barnet fästa sig och växa i livmodern. Kvinnan kommer vanligtvis upptäcka det mellan tre och sex veckor efter befruktningen, alltså i vecka fem till åtta av graviditeten.

Om ägget inte befruktas kommer det dö inom kort, och sköljas ut med menstruationsblödningen. Progesteronnivån är som högst i den här fasen, och fortsätter vara hög till ett par dagar före nästa blödning. Det är när nivån sjunker som blödningen börjar.

Om ägget har blivit befruktat kommer progesteronnivån fortsätta öka, och blödningen uteblir. Östrogennivån sjunker drastiskt efter ägglossning och börjar gradvis öka igen, men blir inte lika hög som den var precis innan ägglossningen. Östrogennivån kommer också sjunka strax innan en ny blödning, eller fortsätta öka i fall du är gravid.

Den sista dagen innan en ny blödning börjar betraktas som menscykelns sista dag. Om det är 30 dagar sedan den senaste första blödningsdagen när du får en ny blödning är din menscykel alltså 30 dagar lång.

Temperaturen ska hålla sig förhöjd i minst 10 dagar efter ägglossning. Sedan kommer den sjukna till mellan 36,5 och 36,7 grader. Hos vissa håller sig temperaturen förhöjd ända tills blödningen börjar. Om temperaturen håller sig hög längre än den förväntade första blödningsdagen i den nya menscykeln, och du inte har feber, så är du troligen gravid.

Livmodersekretet minskar i mängd och blir åter tjockt och vitt. Livmoderhalsen sjunker och blir fastare och stänger sig. I början av fasen märker du kanske inget, men när blödningen närmar sig brukar PMS-symptomen komma. De härstammar från höga progesteronnivåer och yttrar sig olika för olika kvinnor. En del blir illamående, får ömma bröst, får vätska som samlas i kroppen och känner sig svullna. Andra får hudförändringar (ofta finnar), huvudvärk, förstoppning, blir ängsliga, irriterade och nedstämda eller upplever humörsvängningar. Det här är några av flera vanliga reaktioner. De tidiga tecknen på graviditet kan vara mycket lika dem som nämns här, och det kan därför vara svårt att veta om det är menstruation eller graviditet som orsakar dessa känslor.

Din menscykel är nu över, och i morgon börjar nästa menstruationsblödning om du inte är gravid. Nu är det dags för ett nytt fruktsamhetsschema.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Julklappstips til två- till treåringar

Många barn i den här åldern har äntligen förstått att de kan önska sig saker till jul. Och treåringens önskelista kan snabbt bli lång....