FörsökerForskning och politikMinStory: ”Kan kosten påverka barnets kön?”

MinStory: ”Kan kosten påverka barnets kön?”

MinStory: ”Kan kosten påverka barnets kön?”
Av Bebisvarlden 146 Uppdaterad 15.10.10

De flesta blivande föräldrar låter slumpen avgöra om det blir en gosse eller tös. Men för den som föredrar att ha kontroll och helst önskar sig exempelvis en dotter finns det nu några handfasta tips som har visat sig ha enastående stora effekter. Tricket är att äta rätt och tajma sexet, enligt en studie från universitetet i Maastricht i Holland.

”För att få en dotter ska mamman undvika mat som innehåller mycket natrium och kalium. Det är till exempel potatis, bröd, ansjovis, oliver, bacon, salami, räkor, ädelost och bakverk. Istället ska hon äta mer mat med kalcium och magnesium. Det finns till exempel i yoghurt, hårdost, rabarber, spenat, tofu, broccoli, havregryn, apelsiner, bönor samt cashew- och paranötter. Enligt forskarna har det ingen betydelse vad pappan äter.

För bästa resultat, om det är en dotter som önskas, ska de blivande föräldrarna också ha sex regelbundet, dock inte precis före eller efter ägglossning.

I undersökningen ingick 172 västeuropeiska kvinnor mellan 23 och 42 år. Alla hade tidigare fött pojkar och ville nu ha flickor. De flesta klarade visserligen inte av de hårda kost- och sexråden och blott 21 kvinnor höll ut till slutet. Men av dem födde 16 döttrar – vilket alltså är smått ofattbara 80 procent. Det är första gången den här typen av experiment utförs på människor. Liknande försök på maskar, grisar och råttor har tidigare gett snarlika resultat.

Vad tror ni? Själv känner mig lite tveksam inför dessa forskningsresultat. Underlaget med endast 21 kvinnor är ju inte särskilt omfattande. Och jag vet inte, om det skulle vara sant, så är det lite tråkigt. Jag är en sån som tycker att kön är något som man inte väljer till sina barn, utan det får livet, ödet, Gud – kalla det vad ni vill – bestämma  detta åt oss.

Det finns också stora etiska frågor, om det visar sig att vi kan styra vilket kön våra barn ska få. Det bådar inte gott inför framtiden tycker jag.”’


Läs mer:
Vad påverkar vilket kön det blir?

****

Patricia Palma bor i Stockolmsförorten Botkyrka tillsammans med sin sambo Nelson och deras tre veckor gamla bebis Sophia. Hon har jobbat med olika saker, bland annat som frilansjournalist, men är just nu föräldraledig. Hennes största passion i livet är att skriva och hon är en flitig bloggare.

Patricias blogg hittas på:

http://patitas.blogg.se/

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: