FörsökerForskning och politikNy metod till Sverige: frysning av obefruktade ägg

Ny metod till Sverige: frysning av obefruktade ägg

Ny metod till Sverige: frysning av obefruktade ägg
Av Pernilla Gudmundsson 110 Uppdaterad 09.12.10

Nu får kvinnor som drabbats av cancer och kvinnor som inte känner sig redo för graviditet möjlighet till bevarad fertilitet. Genom en unik metod kan man plocka ut obefruktade ägg och frysa dessa för senare användning. Omfattande studier visar att möjligheten till graviditet är lika stor som vid traditionell provrörsbefruktning med färska äggceller.

Tekniken innebär att obefruktade äggceller fryses ultrasnabbt till -196°C. Metoden används idag på flera håll i Sydeuropa, Japan och USA. Nu har den kommit till Sverige.

– Göteborgs Kvinnoklinik har lärt sig tekniken genom ett samarbete med fertilitetsinstitutet IVI i Valencia i Spanien, säger Ulf Zackrisson, läkare och delägare i Göteborgs Kvinnoklinik.

IVI är Europas ledande IVF-klinik och använder frysmetoden bl a till sitt stora äggdonationsprogram.

– Omfattande studier har visat att chansen till graviditet är mycket god vid användning av frysta äggceller, säger Ulf Zackrisson.

Helt nya möjligheter för cancerpatienter
Metoden innebär helt nya möjligheter för olika grupper av kvinnor, de som drabbats av cancer i unga år och de som börjar närma sig en ålder då det kan bli svårt att uppnå graviditet.

– Unga kvinnor som drabbas av cancer får ofta äggcellerna förstörda av cellgifter och strålning. Nu kan vi bevara äggen innan behandlingen påbörjas, berättar Ulf Zackrisson.

Underlättar när man vill skaffa barn sent i livet

För många kvinnor tickar också den biologiska klockan samtidigt som barnanskaffandet läggs allt senare. Det innebär att de kvarvarande äggcellerna åldras och får sämre kvalitet.

– Nu kan vi ta vara på äggen medan de fortfarande håller bra kvalitet genom att frysa dessa, vilket underlättar framtida graviditet väsentligt, säger Ulf Zackrisson.

Äggen, som är obefruktade, förvaras i flytande kväve och kan i princip lagras hur länge som helst.

– Mänskliga ägg är väldigt sköra. Tidigare var frysbevaring bara möjlig med spermier och embryon, säger Ulf Zackrisson.

 

Läs mer: Frysta ägg bättre än färska 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: