FörsökerForskning och politikSnart kan ensamstående få inseminera

Snart kan ensamstående få inseminera

snart får ensamstående rätt till assisterad befruktning
Av Bebisvarlden 110 Uppdaterad 17.11.08
Både lesbiska och heterosexuella kvinnor har sedan 2005 rätt till assisterad befruktning, om de lever i en parrelation. Ensamstående kvinnor får däremot enligt lag inte insemineras. Nu kommer detta med stor sannolikhet att ändras eftersom det finns en majoritet för frågan i riksdagen.
-Jag förstår att vuxna längtar efter att bli föräldrar, men ett barns rätt att både ha en mamma och en pappa har ju varit principen och är principen i princip på hela jorden. Varför ska barnen diskrimineras och inte få växa upp med sin pappa, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, kristdemokrat i riksdagens socialutskott till SVT.
 
Ylva Johansson, socialdemokrat i utskottet, håller inte med.
-Ensamstående föräldrar är lika bra föräldrar som andra. Jag tycker att det nu är dags att vi tar ett steg och också gör det möjligt för ensamstående att prövas för insemination, säger Ylva Johansson.
 
Socialdemokraterna är inte ensamma om den åsikten. Nu finns en majoritet i riksdagen som vill att lagen ändras. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet liksom folkpartiet och centern stödjer en lagändring. Kristdemokraterna är det enda parti som säger absolut nej. Moderaterna inte har bestämt sig, men inom partiet finns många riksdagsledamöter som är för en lagändring.
 
I början av nästa år kommer frågan upp i riksdagen och röstar en majoritet för att ge ensamstående rätt till insemination riskerar kristdemokraterna att bli överkörda igen, precis som när det gäller frågan om samkönade äktenskap. Men det tror inte Chatrine Pålsson Ahlgren.
 
-Jag tror att allianspartierna ändå tar sitt förnuft till fånga. Vi har en alliansregering och jag hoppas att vi ska kunna bli överens i den här frågan, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: