Surrogatmödrar

Av journalist Lotta Svensson 66 Uppdaterad 30.07.08
En surrogatmamma bär på och föder fram en annans barn. Ämnet är kontroversiellt och i Sverige är det inte lagligt att vara surrogatmamma. Men då lagen inte tillåter det -väljer många par, främst homosexuella, att åka utomlands.
Pridefestivalen har gjort sitt intåg bland Stockholm gator och flera glada och festsugna människor trängs och trivs i solskenet. Många passar på att sprida sina budskap under festivalen. En av alla är föreningen för surrogatmödraskap eller FFS som de förkortas.
 
FFS vill sprida kunskap om surrogatmödraskap och slå hål på de myter som finns kring ämnet. En av myterna är att surrogatmödrarna skulle ångra sig när väl barnet är fött. Enligt FFS:s hemsida är det enligt organisationer som arbetar med surrogatmödrar, extremt ovanligt att mödrarna ångrar sig.
 
Några av de länder som legaliserat surrogatmödraskap är Storbritanien, Brasilien och några stater i USA. Det är en del svenska homosexuella par, främst manliga, som åker utomlands för att förverkliga sin dröm om barn. I Indien är det inte lagligt med surrogatmödraskap, men många genomför det ändå.
 
Föreningen för ofrivilligt barnlösa, IRIS, har förut varit motståndare till surrogatmödraskap, men vet i dagsläget inte riktigt hur de ställer sig till ämnet.
-Vi känner att vi har för lite kunskap, så just nu kan vi varken säga ja eller nej. Men vi kommer få ta del av av en utredning om surrogatmödraskap från RFSL, säger Cathrine Lindman, ordförande i föreningen till Babyvärlden.
 
Cathrine Lindman berättar att man inom IRIS följt utvecklingen och sett att surrogatfödslar genomförs ändå -utomlands. För några år sen lyssnade Cathrine Lindman till en kvinna som talade bland annat om de komplikationer som kan uppstå.
-Hon berättade om kvinnor som helt ändrat inställning till att vara surrogatmamma under själva graviditeten. Detta då hormonerna kan påverka starkt. Men som sagt, jag vill veta mer om ämnet i stort innan jag säger något om för- respektive nackdelar, påpekar Cathrine Lindman.
 
Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm vill att riksdagen ska utreda om vi ska tillåta surrogatmödraskap i Sverige. Kristdemokraterna tillsammans med några andra partier ställer sig mot att något sådant införs i Sverige. Kristdemokraterna ser problem med att fler än två föräldrar är inblandade i processen.
 
För många manliga homopar är det en utväg att söka hjälp i andra länder, där surrogat är tillåtet. Lesbiska par har ett annat försprång då de kan söka hjälp via IVF behandlingar i Sverige.
 
För ett tag sen hamnade ett tvillingpar i kläm. De hade fötts av en utländsk surrogatmamma och ansågs först inte ha något juridisk stöd i Sverige då svensk lag hänvisade till mamman som fött barnen. Medan det andra landet hänvisade till sin lag om surrogatfödsel, vilket gjorde att de svenska föräldrarna var juridiskt ansvariga. Situationen löste dock sig efter ett tag.
 
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: