GravidFörbered dig inför de första dagarna som mamma

Förbered dig inför de första dagarna som mamma

Förändringarna går fort de första dagarna efter förlossningen. Man kan säga att det mesta svämmar över lite grann. Foto: Shutterstock
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 217 Uppdaterad 04.11.19
Många kvinnor behöver mer tid på sig för att känna sig tillfreds med sin kropp efter förlossningen, än under graviditeten. Det är egentligen inte så konstigt, de allra första dagarna efter förlossningen händer det otroligt mycket i kvinnokroppen – på väldigt kort tid.

Du har kanske försökt bli gravid länge, och nu har du runt 40 veckors graviditet bakom dig. Efter flera timmars hårt arbete har du fött ett barn till världen. Du har äntligen kommit i mål som mamma!

Det är något av en process som du och din kropp har gått igenom. Men förändringarna har kommit gradvis och du har haft ganska god möjlighet att ”hänga med i svängarna”. En del har tyckt om förändringarna, medan andra inte riktigt har funnit sig tillrätta i den gravida kroppen. Båda delarna är lika normalt.

Men så är babyn född, och plötsligt sker det väldigt, väldigt mycket i kvinnokroppen:

  • Du blöder relativt kraftigt från såret inuti livmodern, där moderkakan satt fast. I början är det som en kraftig menstruation.
  • Du kan vara känslig och öm i underlivet efter bristningar och eventuella klipp som börjar läka.
  • Dina bröst förändras, och du kan få mjölkstockning.
  • Du svettas ofta mycket i början, och lägger märke till dina egna kroppslukter mer.
  • Hormonerna lever sitt eget liv, och du kanske gråter baby blues-tårar.

Man kan säga att allt svämmar över lite de första dagarna – mjölk som rinner, blödning, svett och ofta tårar (tredje eller fjärde dagen efter förlossningen). Allt detta är normalt, och det är väldigt bra att vara medveten om att det kommer att hända.

Ge dig själv tid
Efter de första dagarna tycker de allra flesta att det kroppsliga lugnar ned sig lite. Men det dröjer ändå sex till åtta veckor innan kroppen börjar komma tillbaka till normalläget igen.

Och under alla dessa veckor är det normalt att vara extra känslig och gråta, även om det avtar vartefter. Det är normalt att känna av mjölkstockning emellanåt. Helt normalt är det också att svetten och avslaget luktar ganska speciellt, och att man inte känner sig så fräsch. Hormonerna behöver tid för att anpassa sig till rätt nivå, och så länge man ammar är man i ett speciellt hormonellt tillstånd. En del märker att humöret skiftar snabbare än vanligt. Och det tar också ett tag innan magmuskler och bäckenbottenmuskler är tillbaka i samma skick som före graviditeten.

Egentligen handlar det mycket om att acceptera att kroppen behöver lite tid för att återhämta sig efter den påfrestning som graviditeten och förlossningen faktiskt är.

Vi vet att kvinnokroppen har en helt otrolig förmåga till återhämtning – men vi kan inte förvänta oss att det ska ske över en natt!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....