GravidNamnDu är vad du heter

Du är vad du heter

Av av Patrik Wallgren Ill Foto: iStock.com 77 Uppdaterad 04.10.11

Ack vad snett det kan gå när det kommer till att namnge den lilla prinsessan eller lilla prinsen. Vissa namn är så tokiga att det inte är klokt! Hur tänkte föräldrarna?

Längtans tid är över. Storken har levererat och allt har gått bra. Funderingarna kring vad den lille ska heta har funnits där från start. Kanske bestämde man sig redan när det lilla knyttet låg i magen.

Vissa föräldrar har sedan länge ett favoritnamn som de vill ge sitt barn. Andra känner sig bundna av släkttraditioner. En del föredrar kungliga namn medan andra gärna vill ha klassisk-nordiska. Somliga föräldrar är väldigt kreativa och så finns det namntrender som man påverkas av. Ska namnet vara unikt eller ska det vara populärt, osv.

Läs också: Valet av namn talar om vem du är

Man kanske inte är intresserad av namnets underliggande historia. Vad namnet betyder eller syftar på. Men det verkar som åtminstone vissa föräldrar inte tänker på hur namnet de väljer åt sina barn låter och uppfattas av omgivningen. För hur förklarar man annars det faktum att man kan döpa sitt barn till: Conny, Sonny eller Ronny?

Huruvida det är statistiskt belagt att y-namn är överrepresenterade på fängelser och i brottsstatistik har egentligen ingen betydelse. Faktum är att många faktiskt blir överraskade varje gång de träffar en medelålders man vars namn slutar på Y och som inte är kriminell eller har sociala problem av något slag.

Och det finns fler exempel. Har man ett efternamn som börjar på ”Nor…” ska man kanske inte ge sitt barn ett namn som slutar på ”s”. Fråga någon av alla de som heter Jonas Norberg eller kanske Tomas Nordgren.


Internationellt gångbart
Många föräldrar tänker säkert att det är bra med ett namn som fungerar även utanför landetsgränser, men långt ifrån alla. Hör till exempel med de som heter Love eller Fanny. Även om det är fint och fungerar på hemmaplan lever vi i dag i ett globalt samhälle. Då är det säkert inte speciellt kul att heta ”Kärlek” eller ”Rolig”. För att inte tala om att heta Jerker.

Och det är inte bara det engelska språket som kan ställa till med problem. Marika är homosexuell i Spanien och heter man Alf ska man undgå att kalla sig för Affe. Åtminstone när man har med tyskar att göra, då Affe betyder apa.

Det kan självklart bli fel även åt andra hållet. På närmare håll än vad man kanske tror. För visst, det kan låta kul med utländska namn som har en helt bisarr betydelse på svenska, men det är liksom förlåtet eller oskyldigt på ett vis. Till exempel Maarja Kukk, Endel Viital, Murat In och Herbert Pök.

Ja menar, hur i hela friden skulle de överhuvudtaget vetat att de en dag skulle komma att flytta till Sverige. Värre är det faktum att det, i vårt kära grannland Norge, är vanligt med pojknamn som Snorre och flicknamn som Åsne. I tillägg är Långballe ett helt normalt efternamn och heter man Janne är man en tjej.

Hur tänkte föräldrarna?
Vissa namn är så tokiga att de inte går att förklara eller ens förstå att någon faktiskt har dem. Heter man Ahl i efternamn hur sjutton kan man då döpa sin dotter till Ann. Antingen har man väldigt skojfriska föräldrar eller så är man olyckligt gift. Då fungerar det bättre med Jennie Ahl.

Andra tokiga namnkombinationer i samma anda: Bo Fasth, Anders Nopp, Linn Jarl, Rita Graaf, Sten Hård, Ben Dover. Alla fullt legitima och existerande. I Malmö arbetar i tillägg en sjuksköterska med namnet Inga Piller.

Namnet ska godkännas
Det finns föräldrar som har velat kalla sina barn för till exempel Lakrits, Filur och Stålmannen. Men de namnen har inte godkänts av skattemyndigheten, som är de som bestämmer i namnfrågor. Deras uppgift är bland annat att se till att barn inte får så konstiga eller ovanliga namn att de kan blir retade. Fast man undrar ju när det godkänt ett namn som Månstråle..

Exempel på förnamn
som inte har godkänts:

Exempel förnamn
som har godkänts:

Rackartuss,Ikea,
Hosianna, Bajern,
Björndal, Blomsterblomma,
DeWilde, Kaninen, Knatte

Fiddeli, Jazz-Ture,
Månstråle


Råd och tips
Det finns klassiska tips och råd vad det gäller att namnge sina barn. Det mest klassiska är kanske det som säger att man ska välja ett kort namn så att man slipper korta ner det när namnet ska användas. Annars kan man med fördel snegla på namntoppen och få inspiration eller känna att näe, det namnet är redan taget.

Om du är osäker på ditt namnval så fråga omgivningen och kolla på nätet så att det inte blir fel. Om inte annat slipper du att dina ungar hatar dig när det blir vuxna som en följd av att du gett dem namn som Fiddeli, Månstråle eller Jazz-Ture.

Läs: Pissiga kommentarer

Källor: SCB, Skatteverket

Vilket är det värsta, konstigaste, roligaste namnet du känner till?
Kommentera!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...