UncategorizedBebisbudget

Bebisbudget

bebisbudget
Av av Charlotte Lundqvist. Foto: iStock.com 82 Uppdaterad 25.08.10

När förlossningen närmar sig innebär det oundvikligen att det är dags att plocka fram plånboken. Vagn, säng och kläder är saker det är svårt att klara sig utan. Men hur mycket en basutrustning kostar kan variera från några tusenlappar till nästan hur mycket som helst om man väljer att köpa allt nytt.

Läs också: Alla syndar vi!

Swedbanks har räknat ut vad ett barn kostar från födseln till sin 19:e födelsedag och kommit fram till att det första året är det allra dyraste. Totalt räknar man med att det kostar 78 000 kronor för en genomsnittsfamilj, barnbidraget inräknat. Då har man förutom bebisutrustningen också räknat in inkomstbortfall under föräldraledigheten och högre boendekostnad.

Men den största utgiftsposten är förbrukningsvaror, mat och kläder. För den ekonomiskt sinnade finns här pengar att spara. Föräldraledigheten kan faktiskt bli en tid då man lever billigare än normalt. Som hemmaföräldrer slipper man pendlingskostnaderna till jobbet och dyra luncher på stan. Genom att laga maten själv och göra en veckoplanering kan man tjäna mycket pengar.

Kanske går det också att låna ihop en del av utrustningen som barnet behöver från vänner och familj. Då behöver den inte kosta en krona. Men är man först ut bland vännerna behöver man inte misströsta. Andrahandsmarknaden för bebisprylar är enorm. Köp på Blocket eller Tradera och håll utkik efter barnloppisar. Där går det ofta att fynda både möbler och barnkläder. 

 
Vill man trots allt köpa nytt så är det en bra idé att jämföra priserna på nätet. Särskilt för större investeringar som en barnvagn. Många föräldrar väljer att importera från andra EU-länder. Från Tyskland och Storbritannien finns flera bra nätsajter.

Ett annat sparknep är att helt enkelt a lite is i magen och handla när behov uppstår. Oftast är inköpslistorna lite väl långa. Fråga föräldrar i bekantskapskretsen vilka grejer som verkligen är nödvändiga och vänta med blöjhinken med de parfymerade soppåsarna. 

Vilken föräldratyp är du – när det gäller ekonomi?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...