UncategorizedFamiljeterapeut Jesper Juul – ny expert på Babyvärlden!

Familjeterapeut Jesper Juul – ny expert på Babyvärlden!

Familjeterapeut Jesper Juul – ny expert på Babyvärlden!
Av Heidi Elin Nupen, Babyvärldens redaktion 89 Uppdaterad 22.11.10

Jesper Juul har jobbat med familjeterapi i 35 år och är fortfarande glödande engagerad. - Jag älskar familjeterapi! säger han. Nu ska Jesper Juul hjälpa Babyvärldens läsare till att bli ännu bättre föräldrar. 

 

Jesper Juul tittade in på Babyvärldens huvudkontor i Stavanger, Norge. Ett avtal om att bli vår familjeterapeut ska formaliseras. Efter 35 år i samma yrke är han ”still going very strong”.

– Jag älskar helt enkelt familjeterapi! Jag älskar att vara i dialog med familjer på olika sätt, säger Juul till Babyvärlden.

Eftertraktad familjeterapeut 
Med åren har Juuls kunskaper kommit till bruk på flera olika sätt. Han reser runt i stora delar av Europa och möter folk och fackfolk med hjälp av många olika kommunikationsformer. Han håller föredrag, kurser, han coachar, han svarar på frågor i tidningar – bland annat.

– Jag jobbar i så många länder att jag är för geografiskt instabil att också jobba som regelrätt familjeterapeut där man tar emot klienter på kontoret. 

Fakta
Jesper Juul (f. 1948 i Danmark)- familjeterapeut och författare. Har levt i tre olika familjer. Har en vuxen son och ett barnbarn.

Har arbetat med barn och unga med beteendeproblem i många år, samt med grupper av ensamstående mödrar och med föräldragrupper. 

Sedan 2006 har Jesper Juul byggt upp family-lab.int, som nu finns i nio europeiska länder – bland annat Sverige.

Han har skrivit flera böcker för föräldrar och fackfolk, varav den mest kända är ”Ditt Kompetenta barn”. Den är hittills översatt till 13 språk och sålt i 250.000 exemplar.

 

Vi anar att han gärna skulle ha gjort mer av just det. Men Juul vill inte vara halvvägs närvarande och då måste man välja bort.

Föräldrarnas fel – föräldrarnas ansvar
– Hur är bra föräldrar? 
– Jag föredrar ”bra nog föräldrar”. Det är föräldrar som gör sitt bästa och som är beredda att ta ansvar för de fel de gör. Det är avgörande för barnens trivsel. Man ska aldrig ge barnen skulden för fel som föräldrarna gör – det ger barnet dålig självkänsla.

– Hur stor betydelse har de första levnadsåren för barnets vidare utveckling?

– Enormt stor betydelse. Men de första åren med barn har lika stor betydelse för familjens utveckling. De vuxnas trivsel är en förutsättning för barnets trivsel. Och en familj som fungerar bra påverkar naturligtvis barnets utveckling.

När Jesper Juul börjar svara på läsarnas insända frågor hoppas han att föräldrarna berättar lite om vilka de är, både de vuxna och barnet/barnen förutom det man uppfattar vara själva problemet. Även om Juul är en upptagen man läser han hellre en halvsida text än bara några rader.

– Ja, gärna en utförlig beskrivning av situationen i hemmet – och man får gärna ta med exempel.

Jesper Juul på Babyvärlden

Jesper Juul är nu knuten till Babyvärlden som familjeterapeut. Han kommer att bidra både med artiklar och som expert som läsarna kan skicka in frågor till. Babyvärlden kommer också att titta på möjligheterna att få Juul till att coacha föräldrar.

 

– En besvarad fråga från Juul kan vara ett redskap att förstå vad man själv tycker. Men hur ser han på sin egen roll som rådgivare? Att ge råd till andra medför ju ett stort ansvar.

– Hur förhåller du dig till att dina råd kan påverka en hel familj i många år framåt – jag kanske för resten av livet?

– Jag hoppas att råden blir följda. Samtidigt är det så att inte alla råd får  grogrund i en familj. Folk ser gärna att ett råd inte passar in och då tar de inte heller in det till reflektion. Ett råd behöver inte heller bli följt till 100 procent – ett råd kan lika mycket vara ett redskap för att förstå vad man själv tycker.

Juul illustrerar med en igenkännbar situation. Kvinnan i huset har ”ingenting att ha på sig” när de ska ut, och ber mannen om ett råd. Mannen föreslår en konkret klänning, kvinnan går och byter om och kommer tillbaka med något helt annat än det mannen föreslog.

– Men rådet har fått kvinnan att bli säker på sitt eget val, förklarar Juul.

Jesper Juul kommer att leverera en ny artikel varje vecka. Babyvärlden kommer tillbaka med mer information om när familjeterapeuten börjar att svara på läsarfrågor. 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...