BebisTips till dop och namngivning

Tips till dop och namngivning

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Med den nya babyn i hemmet är det många nya saker att tänka på. Hur planerar man till exempel dop eller namngivning, när man fortfarande inte hunnit skicka ut tackkort för gåvorna från födseln?

Kort, men effektiv checklista:

  • När? Hitta några datum som passar dig och familjen innan du tar kontakt med de myndigheter eller organisationer som berörs.
  • Vem? Vem ska vara faddrar och vem ska bära babyn? Och vilka andra vill du bjuda in? Gör en lista.
  • Vad? Vad bjuder du in till? Bara en ceremoni, till kaffe och fika, till middag eller kalas eller till allt det där? Vad ska du i så fall bjuda på, och vem lagar maten? Vad behöver du mer hjälp till, och vem kan du be om hjälp? Gör en lista och ta kontakt när du har tid.
  • Var? Hemma eller borta? Om borta, kolla först om det finns lediga lokaler i närheten av ceremonin.

Och den lilla huvudpersonen?

När datum, plats, faddrar och gäster är bestämt, kan du andas ut lite och koncentrera dig på huvudpersonen innan andra detaljer planeras. Har ni bestämt vad den lille ska heta? Namnet måste på plats innan ceremonin. Och vilka kläder? Blir det traditionsrik dopklädsel eller något annat fint? Det finns kanske någon inom familjen som kan tänka sig att sticka något?

Läs också:

Dekorationer och gåvor

Till dop och namngivning är det fint att dekorera borden, oavsett om det blir några få personer hemma, eller flera i en hyrd lokal. Har du dukar, servetter, ljus och blommor på listan är det mesta under kontroll. Fixa gärna placeringskort om ni blir många.

Det kan vara bra att tänka på vart gåvorna ska stå. Vissa kanske också kommer fråga om tips på gåvor. Kanske har ni redan skaffat ett sparkonto till den lille? Önskar ni er abonnemang på barnböcker? Eller något fint att minnas dagen kring?

Glöm inte att ta bilder på alla

Ett bra tips är att utse en fotograf för dagen som ser till att alla finklädda gäster också kommer med på bilderna, och att alla får en bild tillsammans med babyn. På så sätt får ni också fina minnen från dagen, och du får en mindre sak att göra själv. Plus att du får bra bilder till tackkorten.

Passa på att njuta

Njut av denna speciella dagen när ni firar babyn med fest! Försök att stanna upp ett ögonblick, ha fokus på den lille och slappna av så mycket du kan. Och ta en paus när gästerna har gått och babyn tar en välförtjänt vila.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...