BebisSå tar du bra babybilder

Så tar du bra babybilder

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Med en ny baby vill de flesta att tiden bara ska stå still. Babyn är ju så söt och växer för fort! Här får du enkla tips på hur du kan ta fina babybilder, och hur du kan ta vara på de härliga babyminnena – för alltid.

Med dagens mobilkameror kan du enkelt ta bra bilder, och det finns appar som hjälper dig med redigeringsjobbet. Men för att göra fotograferingen enklare för både dig och babyn, kan det vara bra att ha tänkt igenom några saker innan du ska fota den nya babyn.

Tips till hemma-fotografering

 • Ta god tid på dig att ta bilderna, låt dig inte stressas. I motsats till en professionell fotograf i en studio som bara har en viss tid, kan du använda all tid du och babyn behöver. Låt det bli en mysig stund för er båda.
 • Se till att babyn har det bra; att den är mätt, har torr blöja, har fått mysa och att temperaturen i rummet är bra.
 • En sovande baby är enklare att lägga som du önskar, så det kan vara svårt att ta bilder när babyn börjar bli trött.
 • Bilderna blir finare i dagsljus än om du använder blixt. Dagsljuset ger bilderna ett mjukare uttryck, och du slipper skrämma babyn med blixten.
 • Ta bilder från olika vinklar. Variera mellan att lägga dig ner så du har samma höjd som babyn, och att stå och ta bilder ovanifrån.
 • Gå nära babyn. Fotografera de underbara tårna och den fina näsan.
 • Undgå för mycket färger och saker i bakgrunden – fokusera på babyn.

 

Bilder med syskon och familj

Det är lätt hänt att alla bilderna blir på bara babyn ensam. Men kom ihåg att smygfotografera när pappan badar med babyn, eller försök att ta några bilder av mamma och baby tillsammans. Det är bilder som är helt ovärderliga framöver!

De första månaderna är det många som vill komma på besök och få mysa med babyn. Glöm inte att ta fram kameran! Om ni ska ha dop eller namngivningsfest är det viktigt att få några bilder av den lilla huvudpersonen tillsammans med gästerna. Det är fina minnen, även för gästerna. Då kanske du också kan göra personliga tackkort med bilder av gästerna tillsammans med babyn?

Ta vara på minnena

Vad ska du göra med alla hundratals bilder du tagit på ditt barn? Du kanske inte kan framkalla alla, men här är några tips på vad du kan göra:


 • Skapa detaljerade mappar på datorn. Skriv inte “Nora-baby”, men gärna mer utförligt som “Nora 6 månader i stugan”. Då hittar du enkelt sedan.

 • Gör en egen mapp till dina favoritbilder som kan vara bra till julkort, så slipper du leta ihjäl dig när julstressen sätter in.

 • Skapa fotoböcker! Mor- och farföräldrar älskar att få bilder på barnbarnen, så beställ årets julklappar när ni beställer böcker till er själva.

 • Skapa bildväggar. Framkalla och rama in bilder. Köp stora ramar och fyll dom med favoritbilderna från de första månaderna, det första året och så vidare.


Men kom ihåg, att även om det är viktigt att ta vara på minnena, så är det viktigt att inte uppleva alla de stora ögonblicken genom kameralinsen. Var närvarande, lägg bort telefonen, och bara njut under den underbara babytiden

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...