BebisBabyns första födelsedag – en speciell dag även för dig

Babyns första födelsedag – en speciell dag även för dig

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Tänk, för ett år sedan, låg det “plötsligt” en liten baby framför dig. Din baby! Nio månaders väntan, spänning, nyfikenhet och glädje var över. Ett nytt liv började. Och en ny mamma blev till.

Babyns första födelsedag bjuder på många känslor. Ettårsdagen kommer garanterat plocka fram minnen från dagen då barnet föddes. Kommer du ihåg timmen innan födseln och hur du kände när det var dags? Vad gjorde du då? Vad tänkte du på? Hur gick resan till sjukhuset? Vad kommer du ihåg från timmarna innan barnet lågt tryggt vid ditt bröst?

Barnets favoritberättelse

Berättelsen om när babyn kom till världen kan bli en fin godnattberättelse för barnet, eller en berättelse du tar fram varje födelsedag de kommande åren. Det är en superbra tradition! Tänk så fint för barnet att få ha huvudrollen i berättelsen om när det blev fött, och få höra hur välkommet det var.

Att berätta historier är en gammal tradition som vår generation kanske inte varit så bra att föra vidare. Ta upp den tråden, det är vår uppmaning. Det är sådana historier som ska leva vidare, äkta berättelser om livet och familjen. Och för den lilla ettåringen är det mysigt att få sitta tryggt i knät och bada i din röst och historien om den dagen då livet utanför magen började.

Skriv ner minnena

För att inte glömma de små och stora ögonblicken det första året är det bra att skriva ner saker under vägen i en minnesbok. Denna kan läggas fram på födelsedagarna under åren som kommer, och mor- och farföräldrarna och andra kan få ta del av när den första tanden kom, och vad som var det första ordet. Ni kan också skriva ner små historier och händelser, som kan vara kul för barnet att läsa när det blir större. Det lätt att man tänker att detta kommer jag komma ihåg för alltid, men det gör du inte. Även små stödord från en dag kan hjälpa minnet, du behöver inte skriva sida upp och sida ner för att ta vara på minnena. Be också mor- och farföräldrarna att bidra med minnen och saker de kommer ihåg.

En dag för eftertanke

För mamma och pappa är den första födelsedagen en dag ni kommer minnas under många år framöver. Kanske är året som gått det mest speciella hittills? Från det ögonblicket då ni fick hålla den lille för första gången, till det första blöjbytet och den första natten hemma efter födseln. Vad kommer ni ihåg allra bäst? Vad har varit det bästa – och kanske det värsta?

Ettårsdagen kan också vara lite vemodig. För vart tog året vägen? Och ska nästa år gå lika snabbt? Att tiden går fort berättar för oss att vi måste vara bra på att njuta av ögonblicken och leva i nuet. Lägg bort mobilen, lek med barnet, prata och gör saker tillsammans. Uppmana gärna de andra vuxna som är runt barnet om detsamma. Det måste naturligtvis finnas tid för att ta bilder av födelsedagsbarnet som ett minne av dagen, men det är viktigt att vet att man kan lägga bort mobilen – särskilt under speciella dagar som denna.

Trevlig födelsedag till er alla!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...