BebisKära pappa – här är några saker du måste veta när du...

Kära pappa – här är några saker du måste veta när du ska vara hemma med mig

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Vi små har det bra i Sverige, som får tid med både mamma och pappa när vi är jättesmå. Nu har mamma varit hemma med mig ett tag, och äntligen är det din tur pappa. Här är mina tips på hur vi kan få till den bästa tiden tillsammans – du och jag!

Få en lista av mamma

Du tänker säkert att det är läskigt att ha ensamt ansvar, och om du verkligen kommer klara av det? Mamma är ju så bra och målmedveten, så varför kan hon inte bara fortsätta? Det kommer gå hur bra som helst! Se till att mamma gör en lista över när jag äter, vad jag äter, saker som hjälper när jag gråter, när jag sover och andra tips och tricks för att hålla mig på gott humör.

Var social

Känner du några andra pappor med bebisar i min ålder som är hemma? Då vill jag leka med dom! Eller kanske någon av papporna från föräldragruppen är föräldraledig samtidigt? Det ligger förmodligen långt utanför din comfort zone att hitta nya vänner i vuxen ålder, men det gör dagarna extra kul för mig, och jag får lära mig det sociala spelet. Och så får du någon att prata vuxensnack med också.

Lek med mig

Du är ju superbra på att leka med mig redan. Det älskar jag och vill göra det hela dagen. För det kan kännas som en evighet från att mamma går till jobbet tills hon kommer hem igen. Det finns många sånglekar vi kan göra tillsammans, som “Hjulen på bussen”, “Imse, vimse spindel” och “Klappa lilla magen”.

Ta med mig ut

Jag tycker om att leka ute. Låt mig få utforska gräset, sanden, bladen och snön med händer och fötter (på sommaren alltså!). Låt mig få sitta i ditt knä på en kulle – jag gillar också lite fart i vardagen. Och djur, det älskar jag! Vi kanske kan gå på zoo eller till en öppen gård och låta mig se djuren som jag bara sett i mina böcker?

Läs för mig

En annan sak som jag älskar är att bli läst för. Jag vet att några av mina böcker är lite konstiga, och att det bara står ett ord på varje sida, men meningen är att du ska prata om det som finns på bilderna också. Lär mig om färgerna, om djuren och räkna för mig. Även om det inte verkar som jag förstår så mycket, så lovar jag att jag suger åt mig allt du säger, och faktum att du läser för mig redan nu, kommer hjälpa språkutvecklingen och göra mig redo för skolan när det är dags.

Prova en baby-aktivitet

Babysim, babysång eller öppna förskolan. Det finns många saker att göra när du har mig, så sök bara lite på nätet och se vad som finns i närheten. Men fyll inte upp hela veckan med aktiviteter, för jag gillar att vara hemma med dig också.

Prata med mig

Ja, jag vet, det kan verka lite konstigt att prata vuxenspråk med mig som bara ligger här och babblar. Men snälla – gör det! När jag babblar till dig, måste du svara och visa att du hör mig. Särskilt på skötbordet kan jag bli väldigt pratsam, så se till att lyssna på mig!


Mys med mig

Kommer du ihåg alla gångerna som bara mamma kunde få mig att sluta gråta? Det var ju bara för att jag hade varit mest med henne. Ha mig i knäet, vagga mig, trösta mig, sjung för mig. Du kommer få se att vi två kommer bli bästisar!

Hitta ditt sätt att vara pappa på

Även om du fått en lista av mamma, så vill jag att du ska bli en självständig pappa till mig, som kan ta beslut som rör mig. Jag vet ju att du alltid vill mitt bästa, så jag litar på dig till 100 procent. Var inte rädd att göra fel. Detta kommer gå hur bra som helst, och jag ser fram emot att vara massor tillsammans med dig.

Hälsningar från ditt lilla hjärta

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...