BebisFöräldrarVardagslunken med jobb och förskolestart – så får ni ihop det

Vardagslunken med jobb och förskolestart – så får ni ihop det

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärden 128
Lämna på förskolan, hämta på förskolan, handla mat, laga mat, mys och läggning – och vips – så har den dagen gått. Många oroar sig för övergången från föräldraledighet till hektiskt A4-liv, men med några enkla grepp kommer det gå alldeles utmärkt!

Bra kommunikation mellan er vuxna är en viktig nyckel till att vardagen inte bara ska gå ihop, utan också för att skapa bra rutiner. Det kan vara bra att prata om hur ni vill att dagarna ska vara, vem ska göra vad, vem har ansvaret för vad – så ska ni se att ni blir bättre rustade för en stressig vardag. Det kan snabbt bli irritation och frustration om den enes förväntningar skiljer sig från den andre. Det är därför bra att klara ut saker innan små bagateller blir till vilda diskussioner.

Planera
En småbarnsmamma berättar att “Det hade varit fullständigt kaos hemma hos oss om vi inte planerade hur vi ska få dagarna att gå ihop.” Tipset från henne är att det är bra att planera hämtning och lämning. Vem hämtar och när – och om ni har bil, vem ska ha bilen och när? Ju mer som planeras, ju mer tid får ni att ha tillsammans med barnet.

Byt morgonpass på helgen

Den lille skiljer inte på vardag och helg, så lördagen och söndagen börjar oftast lika tidigt som de andra dagarna i veckan. Det kanske kan vara bra att en får sova ut lite längre på lördagen, och den andre på söndagen. Ni kan också ha varannan helg, eller hitta en lösning som fungerar bäst för just er. Om man varit ute lite senare någon kväll är det väldigt uppskattat att slippa gå upp klockan sex. Ett bra tips är att vara flexibla och frikostiga mot varandra.

Ge varandra tid för egna intressen

Det tog inte lång tid från det att ni hade babyn i era armar tills ni insåg att ni fått en ny huvudperson i era liv. Livet har fått en ny mening, och det mesta kretsar kring den lille. Men ni har också egna behov som behöver tänkas på, till exempel träning, träffa vänner, gå ut och ta en öl eller kanske en kortare tur med några vänner. Då kan det vara fint att ge varandra möjligheter att göra detta.

Det kan också vara bra att påminna sig själv om att småbarnstiden är en kort och värdefull period i livet. Om inte alla personliga önskningar och behov låter sig uppfyllas just nu, kommer det att finnas mer tid till det längre fram. I vissa städer har man förenklat för sociala aktiviteter och träning där barnet också kan vara med, win-win alltså!


Tid för sin partner, och inte minst, tid för familjen

Har ni sådan tur att ha familj och vänner som erbjuder barnvakt, så är det bara att ta chansen och passa på. Det är viktigt att vårda kärleken genom att göra saker tillsammans, även om det bara handlar om några timmar en kväll mitt i veckan.

Ett litet tips för att få mer tid tillsammans varje kväll är att låta läggningen också bli tid för bortplockning. Medan den ena lägger barnet, plockar den andre undan. Och vips så har ni lite kvällstid tillsammans att ta det lugnt, prata och mysa. Sådana små vardagsluckor för att värna relationen är viktiga i småbarnsfasen.

Skapa också traditioner för er lilla familj. Även om det är underbart att en av er vuxna kan sova längre på helgen, så är det också mysigt med gemensam frukost. Många låter helgen först och främst vara familjetid, och använder tiden tillsammans. Man kan packa väskan och gå på en mysig promenad, eller ta en längre tur till exempelvis skogen. Dessutom kan man lägga bort mobilen och fokusera på att vara tillsammans helt och hållet.


Gör en veckomeny

Ett fint tips är att lägga lite tid på att planera veckans middagar, och inhandla det mesta samtidigt. Detta är inte bara ekonomiskt, det sparar också tid. Om ni slutar jobbet samtidigt, så kan en hämta på förskolan och den andra påbörjar middagen. Då slipper ni handla med den lille, eller tänka på den ständiga frågan: vad ska vi äta idag? 

Oavsett hur nu gör det, så är det bästa tipset att skapa rutiner och planering som passar just för er, och er lilla familj. Det är inte många timmar mellan förskolehämtning och läggning. Njut av dom tillsammans och gör så gott ni kan.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

24 tips för en lyckad julafton – med små barn

1. Morgonklapp Det känns länge att vänta på julklapparna. Låt barnet öppna den allra första klappen redan på morgonkvisten. Välj gärna en leksak som barnet...