UncategorizedFetchock och sockerpanik

Fetchock och sockerpanik

barns matvanor skapas i hemmet
Av Babyvärldens redaktion 80 Uppdaterad 22.04.08
Affärerna har öppet stora delar av dygnet, gatukök finns överallt och man kan lätt ringa och beställa mat från soffhörnet hemma i vardagsrummet. Därför är det extra viktigt att ge barnen en bra start i livet, så att de är bättre rustade att göra rätt val när de själva blir större.
Goda matvanor skapas först och främst i hemmet. Det är vi föräldrar som bestämmer vad som ska handlas hem, vilken matsäck som ska tas med på utflykten och vad som ska stå på matbordet och därför har vi också makt över barnens hälsa. Mat och måltider ger goda upplevelser och lärdomar. Familjens inställning till mat och måltider smittar av sig på barnet, som sannolikt övertar föräldrarnas matvanor.
Få tycker om att äta på egen hand och små barn har ett stort socialt behov. Det är bra om barnet får äta tillsammans med andra redan från spädbarnstiden, eftersom det ger positiva upplevelser kring att samlas, äta och ha trevligt tillsammans. Om arbetstider och rutiner är sådana att några i familjen har ätit tidigare så kan man till exempel slå sig ner med en kopp kaffe eller te tillsammans med barnet som äter. Det kan vara en bra idé att stänga av tv:n och njuta av måltiden i lugn och ro.
BRA UPPLEVELSER I KÖKET
Olika köksaktiviteter kan ge många roliga upplevelser tillsammans. I början kommer barnet garanterat att bli alldeles till sig om det får leka med vatten i diskhon och plaska med plastmuggar och plastbestick. Det är dessutom något som ger bra träning av finmotoriken i händerna. Barn är nyfikna och älskar lådor med många spännande små skatter. Om man tar bort det som barnet kan skada sig på, kan man låta barnet få ha en ”egen” låda nere vid golvet som är fylld med ofarliga köksredskap – det brukar de flesta barn tycka är jätteroligt!
 
Barn tycker också om att duka för att servera något de själva har varit med och lagat. Vi föräldrar kan visa dem hur roligt och spännande det är att laga mat. Alla barn kan bli duktiga barnkockar! Köp förkläden och låt dem få prova att skära, dela, mosa, skala, sortera och provsmaka!
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....