UncategorizedFick en ljus och en mörk tvilling

Fick en ljus och en mörk tvilling

Av Av Heidi Elin Nupen 123 Uppdaterad 08.02.11

Ine Berglund-Castro och Russell Castro är vana att folk kommer fram till dem och pratar om deras barn, en ljus och en mörk. Ingen kan tro att de faktiskt är tvillingar...

Ine är från Oslo medan Russell växte upp i New York. Hans familj är ursprungligen från Dominikanska republiken. Ine och Russell träffades för 12 år sedan och har nu varit gifta i snart 10 år. För snart tre år sedan kom Isabella och Kristffer till världen. Hon mörk – han ljus.

– Vi tänkte aldrig att det skulle kunna bli en av varje. Men vi tänkte att chansen för att de kunde bli mörkhyade fanns eftersom latinamerikaner kan vara allt från helt ljusa till helt mörka. Och vi tänkte att Russels gener skulle vara lite mer dominanta, berättar Ine Berglund-Castro.

Ser själv att de är olika
För medan Kristoffer har blont, rödlätt hår och grönbruna ögon har tvillingsyster Isabella helt mörkt hår och mörkbruna ögon. I solen kan man se några rödlätta hårstrån även hos henne.

– De har en pekbok som de gillar jättemycket. En av personerna har ljust hår och då säger de ”Kristoffer!”, medan när de pekar på en person som har mörkt hår är det ”Isabella!” Så de ser ju att det är skillnad på dem. 

 
Ine och Russel är också vana vid att folk kommer fram till dem på gatan och vill prata. Något Ina tror andra tvillingföräldrar också erfarit. 

 
– Men när de tittar närmare på barnen utbrister de ofta: ”De är väl inte tvillingar?!” Det är den vanliga kommentaren. Barnen är ju ganska jämnlånga men olika byggda. Jag ser att folk inte förväntar ett ”ja” när de frågar om de är tvillingar.

Så roligt!
Att Ine och Russel skulle bli föräldrar till tvillingar kom som en stor överraskning, även om Russel frågade om det då Ine mådde dåligt i början av graviditeten. Russels släkt har flera tvillingpar på båda sidor, men inga tvillingar som är så sinsemellan olika som Isabella och Kristoffer. Familjen i New York tycker det är så roligt och särskilt ljusa Kristoffer är ”exotisk” för dem. Isabella var såklart också mycket efterlängtad och tvillingarnas farmor hade önskat sig en flicka ”i en evighet”.

Hemma i Oslo får barnen två kulturer och tre språk med modersmjölken. Ine pratar norska med barnen, Russel spanska och de vuxna pratar engelska med varandra.

Just nu är det speciellt bråda tider. Vem som helst kan ju få nog med en treåring i huset…

Isabella och Kristoffer blir 3 år i maj.
– Jag ser att folk inte förväntar sig ett ”ja” när de frågar om de är tvillingar, säger mamma Ine Berglund-Castro. Alla foton: Privat.

– Det är lite frustrerande. Allt är ”kan-själv-Mamma!” Men annars är det ju mycket positivt med att vara tvillingförälder. Jag får ju två kramar samtidigt och två som ropar efter mig i kör när jag hämtar på dagis. Och vilket hjärta smälter inte när två par varma barnahänder smyger sig runt din hals för en kram eller när två par händer tar dina på väg hem…

Blir det fler barn, tror du?
– Vi vågar inte! Då skulle det säkert blivit fyra! Ler Ine.

Läs mer: Åldersskillnad mellan syskon

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...