UncategorizedFör mycket stress på morgonen?

För mycket stress på morgonen?

för mycket stress på morgonen?
Av Bebisvarlden 102 Uppdaterad 28.01.10
Enligt en engelsk undersökning är mammors jobbigaste tid på dygnet klockan 08.25. Barnen ska väckas, de ska ha kläder på sig, borstade tänder, frukost i magen och skolväskorna packade. 42 procent av mammorna i undersökningen uppger att de redan innan de kommer till jobbet snäst av sina barn oavsett om de betett sig illa eller inte.
Erica Leijonhufvud har fyra barn. Hon är numera skild och stressar fortfarande på morgonen. Erica skriver på sin blogg Mamma till fyra killar om hur det var när barnen var mindre:
 
”Mannen vaknar, går upp, duschar, äter sin frukost och åker iväg.
Jag går upp, tvättar snabbt av ansiktet och under armar…På med lite mascara…kamma igenom håret. Barnen är vakna. Är hungriga. Fort fort ska det gå! Gör smörgås och mjölk, bråk om vem som ska sitta på vilken stol, 2-åringen blir knuffad av 3-åringen. Gråter. När jag säger ifrån, häller 3-åringen ut sin mjölk på golvet i ilska. Barn ska tvättas av, barn ska kläs…
Klockan går: ”Tick tack tick tack”. Stressen sitter i magen och huvudet…
Står i hissen med båda barnen i tvillingvagn. Tittar i spegeln. Ser Konstig ut. Ser att jag bara har mascara på ETT öga! Orkar inte gå tillbaka…
På väg till dagis. 3-åringen vill GÅ – INTE sitta i vagnen. Han får gå, men vill INTE hålla i vagnen. Vill GÅ ”FÄLV!”. ALLT ska undersökas! ALLT! Varje litet hål ska han stoppa fingret i, varje lite svart prick ska plockas upp.
 
Promenaden tar lååång tid.
 
Väl på dagis lugnar sig alla, men inget barn vill vara på dagis. ”GÅ INTE MAAAMMMAAAA!!!” skriker de i kör när jag går och glatt vinkar hejdå!
Hela vägen till jobbet håller jag tårarna innanför kinderna. Ont i magen. Väl på jobbet, går jag raka vägen till toaletten, och sätter mej PÅ toalettlocket och gråååååter: Jag är helt slut! Vill inte vara mamma! Vill inte vara vuxen och inte jobba!
 
När tårarna är slut, tvättar jag av ansiktet, och tvättar bort mascaran på ena ögat, så att det blir jämnt, och går ut och leeer och hugger tag i Dagens Uppgifter.”
 
***
Erica Leijonhufvud bor  i Åkersberga och jobbar som familjeterapeut på socialkontoret där. Hon är skild sedan 4 år tillbaka och har fyra barn. Killar i åldrarna 10, 14, 15 samt 26 år. Den äldsta bor inte hemma längre. I familjen finns det också två hundar och två undulater. Erica älskar att skriva och har på Aftonbladet.se två bloggar, ”Mamma till fyra killar” och ”Familjeterapeuten”. En dag hoppas hon få tid att skriva några bestsellers också.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...