UncategorizedKrönika: Förskola utan pojkar och flickor

Krönika: Förskola utan pojkar och flickor

Foto: istockphoto.com
Av Patrik Wallgren 129 Uppdaterad 30.06.11

Kalla en spade för en spade eller för den delen en pojke för en pojke och en flicka för en flicka. Att utifrån en idé om jämställdhet driva till exempel förskoleverksamhet med genus som grundpedagogik är bara löjligt.

Vad är grejen? Att vi har kön är något av det mest, elementära och självklara som finns. Det är kort och gott en grundläggande rättighet. Det är lika naturligt som att vi måste andas, äta och dricka. Vare sig vi tycker om det eller inte så föds vi med ett kön. Och inte bara vi utan de allra flesta arter på vår kära planet.

Läs: Föräldrarna döljer sitt barns kön

För ungefär 2,5–1,6 miljoner år sedan, dök den första människan upp – Homo habilis. Är det något som inte har ändrats sedan dess, är de det faktum att vi har kön. Grottmänniskorna hade kön liksom neandertalarna. Alla har vi ett kön så vad är problemet?

 

Intentioner och ambitioner till trots så kommer detta självklara faktum att bestå. Pojkar är pojkar för att de föds till pojkar och det samma gäller flickor. Könsneutrala dagis med obstinata pedagoger kan inte ändra på detta faktum. Och vad då, – vara en motvikt till ett könssegregerat och konservativt samhälle? Varför dra med ungarna i ens egna nojor? Eller är en typ av indoktrinering bättre och mer rättfärdigad än en annan?

 

Att i jämställdhetens namn påtvinga barnen osanningar och ogenomtänkta värderingar funkar dåligt. Och påståendet att det är det sociala könet man arbetar emot och inte de biologiska är bara nonsens. Att låta ungarna läsa barnböcker om ensamstående föräldrar eller samkönade föräldrapar är säkert jättebra men ändrar inte på faktum. Lika lite som att undvika att kalla barnen för hon eller han gör det.

 

Överexponering hit eller dit. Att bara ha tillgång till grå kläder ändrade till exempel inte folks medvetande och vetskap i gamla Östeuropa. Det kände med säkerhet till att det faktiskt fanns färger.

 

Hela grejen påminner mig om när vi i Sverige i början på 80-talet uppmanades att skicka tvål till de stakars Polackerna. Precis som om det var tvål den nya Solidaritetsrörelsen med Lech Walesa i spetsen mest behövde för att lösa landets alla problem. Samhället blir inte mer jämställt för att vi sticker huvudet i sanden. Rättvisa och lika villkor uppkommer inte bara för att man inför en hop men ungar låtsas att det inte finns kön.

Replik: ”Ge barn 100 möjligheter istället för två”

Är det bra med könsneutrala förskolor? Fyller de någon funktion?
Skulle du vilja att ditt barn gick på en liknande förskola? 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...