UncategorizedLarm om farliga barnvagnar

Larm om farliga barnvagnar

Av Bebisvarlden 47 Uppdaterad 03.11.10

Med anledning av att barnvagnar av flera märken återkallas i USA på grund av strypningsrisk mellan bygel och sits vill Konsumentverket informera om följande.
Ett barn som inte är fastspänt med barnvagnssele i barnvagn med bygel kan förflytta sig ned mellan bygeln och vagnens sits. Om barnet kan komma igenom med kroppen riskerar det att bli hängande i huvudet och strypas. Detta om avståndet mellan bygel och sits är så litet att barnets huvud inte kommer igenom. Den amerikanska barnvagnsstandarden kräver sedan 2008, efter att fyra dödsolyckor och flera allvarliga olyckor inträffat, större öppningar än 20,3 cm mellan bygel och sits. Detta just för att små barn inte ska kunna fastna med huvudet om de kommer igenom med kroppen.

Den europeiska barnvagnsstandarden reglerar inte avståndet mellan bygel och sits och stryprisken kan därför finnas på fler märken än de som nu återkallas i USA. Europastandarden utgår från att barn alltid är fastspända med sele i vagnen, vilket de inte alltid är i verkligheten. Konsumentverket kommer att arbeta för att det införs krav på avstånd mellan bygel och sits även i den europeiska standarden.

Vad du som konsument kan göra för att minimera risken:

•Lämna aldrig barnet utan tillsyn i vagnen
•Använd alltid selen, så barnet inte kan komma ned mellan bygel och sits
•Välj en barnvagn där avståndet mellan bygel och sits är så stort att även barnets huvud kommer emellan om kroppen kommer igenom.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...