UncategorizedMinStory: ”Som storasyster har jag alltid haft lätt för att fatta beslut”

MinStory: ”Som storasyster har jag alltid haft lätt för att fatta beslut”

MinStory: är äldsta syskonet smartast?
Av Bebisvarlden 71 Uppdaterad 04.02.10
En ny undersökning visar att den äldsta i syskonskaran är smartare men också snålare än de andra. Thessi BouAram i Linköping är själv storasyster till en bror och en syster samt mamma till två pojkar.
Många framgångsrika personer är storasystrar eller storebröder. De anses vara smarta och duktiga medan de yngsta brukar få rollen som rebeller och mellanbarnen som familjens diplomat. Thessi BouAram är mamma till två bröder men också själv storasyster till en bror och en syster. Hon har funderat en hel del över sin uppväxt och syskonens olika roller i familjen:
 
”Jag har alltid tyckt att det är intressant med studier om syskon och hur de påverkas av sin plats i syskonskaran. Förmodligen är det extra intressant för mig eftersom jag tillhör en syskonskara med tre barn där vi nog i hög grad påverkats av vår plats i syskonskaran.
 
Jag är storasyster. Under mina åtta första år var jag det enda barnet. Visst har jag lite ”enda barnet”-egenskaper, men samtidigt visste jag hela tiden att jag var en storasyster utan syskon. Det var en önskan som alltid var närvarande och ibland tror jag att mina föräldrar aldrig gav sig för att min vilja att ha syskon var så stark. I min familj har man varit medveten om hur syskon påverkar varandra, vilket har gjort att mina föräldrar har fokuserat mycket på mig – för att jag skulle bana vägen för syskonen. På sätt och vis har det också blivit som de har tänkt, men ändå inte.
 
Min åtta år yngre syster är inte bara mellanbarn. Hon är också lite av ett klämbarn. När hon var ett och ett halvt år kom vår yngsta bror och även om det kanske gjorde att hon glömdes bort lite har hon också fått rå om sig själv i högre grad än vi andra. Att inte vara i strålkastarljuset har givit henne friheten att kunna utveckla en mer balanserad syn på livet. Att inte vara i fokus har också givit henne möjligheten att lyssna in, värdera. Det har gjort henne till förmedlare och lyssnare. Hon ser sällan saker i svart eller vitt.
 
För ett tag sedan gick jag på en ledarskapsutbildning och med risk för att låta lite teoretisk kan jag säga att min syster är en typisk ”relator”. Jag å andra sidan är en ”motivator”. Hon gör alltid noggranna avvägningar men har också svårt att komma till beslut. Jag däremot har alltid haft lätt för att fatta beslut. Vill inte tro att det skulle vara på grund av ett svart-vitt-tänkande, utan för att jag har förväntats att ta beslut och därför lärt mig att vara bekväm med den information jag har för stunden. Min syster har trots allt valt samma yrkesbana som mig, vi pluggar båda till läkare, vilket kanske visar att föräldrarna ändå fick rätt till slut.
 
Det kreativa, men rebelliska småsyskonet har valt en helt annan karriärsväg än mig och vår syster. Lillebror går på folkhögskola just nu och vill så småningom läsa på Dramatiska institutet. Han har precis som jag haft mycket fokus på sig, men av en helt annan karaktär. Han har under uppväxten till stor del varit det lilla barnet, som blivit omhändertaget och ursäktad och det tog många år innan han kunde frigöra sig. I min familj diskuterar vi mycket. Ibland när vi sitter samlade vid matbordet får jag en känsla av att lillebror bara måste tycka tvärtom. Han är provokativ på det sättet och jag undrar om inte hans drivkraft är att vara unik.”
 
****
Norma Marie Therese BouAram, kallad Thessi, är 32 år. Thessi går sista terminen på läkarprogrammet i Linköping. Hon har sambo och två pojkar, 5 och 3 år gamla.
 
Är äldsta syskonet smartast?

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...