UncategorizedMinStory: ”Svårt att hitta bra böcker för de minsta”

MinStory: ”Svårt att hitta bra böcker för de minsta”

svårt hitta bra böcker för de minsta
Av Bebisvarlden 88 Uppdaterad 18.03.10
Som nybliven förälder såg jag fram emot att få börja läsa böcker tillsammans med Kicken, gärna så fort som möjligt. Jag tror att jag till och med köpte en barnbok innan jag köpte det första babyplagget. Det finns fem kategorier av böcker som jag gillar lite mer än andra:
1. Klassiska sagor så som Disney och folksagor. Jag hittade två gamla böcker hos Kickens mormor och morfar med folksagor från hela världen. En av de sagor som ligger mig närmast om hjärtat är ”Östan om sol och västan om måne”.
 
2. Favoriter i repris. Mina favoriter från när jag va liten. Pixiboken ”Det lilla röda trollet”, ”Ludde Lump” och ”Spökhuset”.
 
3. Nya böcker. Här håller vi oss till ”coola” böcker men undviker böcker om sånt som är på TV. Favoriterna är ”Jag är inte söt” och den svarta barnkammarboken.
 
4. Bilderböcker. Men det är svårt att hitta bra sådana. ”Bara rumpor” och ”God natt” är jag väldigt förtjust i. Underbara bilder och enkel text. Kicken gillar också dessa så nu vet jag lite vad som funkar.
 
5. Faktaböcker för morsan och farsan. Böcker om barns utveckling de första åren och en läkarbok för de minsta. Biblioteket är perfekt för detta och vi hittade en grundbok på bokrean förra året.
 
Jag testade att läsa för Kicken några gånger, både med de enklaste bilderböckerna och vanliga sagor som han bara kunde lyssna till. Insåg snabbt att det var nog för tidigt. När de andra i föräldragruppen berättade om deras nattningsrutiner där sagan var en naturlig del gjorde jag ett nytt försök. Inte heller detta kändes bra. Kunde de vara så att Kicken inte blivit intresserad av böcker eller var det mina förväntningar som var för höga?
 
Jag hittade en bok på biblioteket som handlar om att läsa för de yngsta barnen, de som ännu inte kryper och till och med för ännu mindre barn. “Bebis + bok = glädje” heter den och är skriven av Annette Kohkoinen. Syftet med boken är introducera något som hon kallar för babybokprat (pyttepoesi för de allra minsta) för att väcka läslust hos barnet och visa föräldrarna att barnen tycker om att någon läser för dem. Få fram enkelheten i det och locka fler föräldrar och barn till biblioteket. När jag läste boken slog det mig att detta är något som jag saknar. Det anordnas så mycket andra aktiviteter för småbarnsföräldrar så som babyrytmik, babysim, öppen förskola med mera men inte något som har med böcker att göra.
 
Förutom att boken har gett mig en ökad förståelse för vad det verkligen innebär att läsa en bok för de allra minsta blev jag också väldigt inspirerad till att få till stånd såna träffar. Jag ska absolut tipsa vårt bibliotek om detta och hoppas att de nappar på idén.
 
Jag längtar tills man får läsa en saga på riktigt för Kicken. När han själv kan bestämma vilken saga han vill höra och sitta i sängen och mysa. Just nu är jag bara oerhört glad om han har ro i kroppen att ligga i sängen med mig i en kvart och läsa en bilderbok (sitta i soffan går absolut inte, killen har väldigt mycket spring i benen). Men jag tar det med ro, nu läser vi i hans takt och bara när han vill. När hans tålamod tryter mitt i den åtta sidor tjocka bilderboken tänker jag på vad Annette skrev och ger honom en ”boktuggarpaus”. Det är ju också ett sätt att bekanta sig med böcker.
****
Emma Gustavsson är 30 år och lilla Felix (Kicken) är född i augusti 2009.   De bor i Halmstad tillsammans med sambon och pappan Daniel Dahlquist. Till midsommar har Emma varit föräldraledig i ett år. Då ska hon gå tillbaka till jobbet som konsultchef på Manpower i Halmstad. 
 
Emma bloggar också på:
www.barnboksprat.se

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...