UncategorizedTema: är hemmafrun på väg tillbaka?

Tema: är hemmafrun på väg tillbaka?

Är hemmafrun på väg tillbaka?
Av Bebisvarlden 102 Uppdaterad 08.03.10
Att vara hemma med barnen väcker starka känslor bland både förespråkare och motståndare. Är det en investering i barnens framtid eller en kvinnofälla? Här är citat från några av Sveriges mest högljudda debattörer.
 
I ett gott välfärdssamhälle ska familjer kunna leva på en inkomst, om de vill. De kunde en svensk industriarbetarfamilj på 1960-talet, före särbeskattningen, då Sverige var ett av världens rikaste länder (…) När vi tänker på 50- och 60-talen, tänker vi på ett samhälle som präglades av trygghet och framtidstro.
Elise Claeson
Svenska Dagbladet 19 januari 2005
 
Kvinnor är biologiskt skapade för att bli mödrar – inte Skandiadirektörer.
Elise Claeson
Aftonbladet 3 juni 2005
 
Efter att ha läst Elise Claesons bok undrar jag: vill männen verkligen ha ett hemmafrusamhälle? Det blir en jäkla ekonomisk press på dem då. Jävlar vad skönt att bara luta sig tillbaka och inte lyfta en fena för att dra in cashen.
Linda Skugge
Expressen, 6 augusti 2006
 
Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter. Amerikanska pappor lagar inte mat och stryker inte, de jobbar och försörjer sina familjer.
Anna Anka
Newsmill, 16 september 2009
 
Den svenska hemmafrudebatten är småtrist – och tycks handla om barnen. Om hur “bra” det är för barnen att “slippa” dagis. Det som inte sägs är att det handlar om livsstil, om att som Anna Anka säger rakt ut också vara makens assistent och lilla lyx.
Heidi Avellan
Sydsvenskan 26 september 2009
 
Anna Anka och jag är så långt ifrån varandra som man kan komma trots att vi båda kallar oss hemmafruar, men något vi har gemensamt är det stora förakt som finns för hemmafruar i Sverige. Vi får ständigt försvara våra livsval. En kvinna ska stå på egna ben och med det menas att hon har egna pengar och ett riktigt arbete.
Madeleine Wallin
Aftonbladet 17 september 2009
 
De föräldrar som vill vara hemma lite längre med sina barn efter föräldrapenningens slut, eller vill välja andra omsorgsalternativ än förskola, ska kunna göra detta. Vårdnadsbidraget ökar familjernas valfrihet och stärker föräldrarnas makt över sin livssituation.
Göran Hägglund, socialminister (KD)
Svenska Dagbladet 7 december 2007
 
Något som ofta får mig att känna ett inre lugn, en sund motivation och, ja, stolthet över de många timmar jag arbetar och den relativa framgång jag haft. Pengarna går till en hemmafru.
Roland Poirier Martinsson
Newsmill 15 september 2009
 
Att stiga tillbaka, stötta sin fru och vara hemmaman ser jag inte som en uppoffring, det är lyx. Jag åker räkmacka, det har jag gjort i många år nu.
Kennet Andersson, före detta fotbollsproffs och numera hemmaman, i en intervju med tidningen Amelia
 
Läs mer på temat ”hemmafrun”:
 
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...