UncategorizedTyckTill! Är det ok att låna ur barnens spargrisar?

TyckTill! Är det ok att låna ur barnens spargrisar?

är det ok att låna ur barnens spargrisar?
Av Bebisvarlden 56 Uppdaterad 01.01.10
En femtedel av de brittiska föräldrarna tar av barnens besparingar när ekonomin tryter.  Hur känns det att låna ur ungarnas spargrisar? Är det ok? Kanske har du själv känt dig tvingad till det? Skriv i kommentarsfältet nedan.
Finanskrisen har drabbat många barnfamiljer. Enligt en nyligen publicerad brittisk undersökning menar sex av tio vuxna att deras ekonomiska situation allvarligt försämrats under de senaste arton månaderna. 22 procent av de brittiska föräldrarna har också någon gång lånat av sina ungars besparingar. Hälften av de tillfrågade föräldrarna lånade i genomsnitt mellan 200 och 500 pund vilket är mellan 2 300 och 5 800 kronor.
 
Peter Olofsson i Haninge har visserligen inte själv tagit av barnens besparingar men har egna erfarenheter av en torftig familjeekonomi.
 
– Min fru är förtidspensionerad sedan sexton år tillbaka. Hon har en mycket låg pension och periodvis har jag behövt dubbelarbeta för att få det att gå runt. Så sent som i julas fick vi gå till pantbanken för att klara utgifterna.
 
– Barnens sparande är visserligen ”heligt” för mig. Det är inga pengar som man får nalla av. Men samtidigt tycker jag det behövs en öppnare debatt om det här. Egentligen är det bra att folk är ärliga och talar om att de ”plundrar” sina barns sparbössor.
 
– Av egen erfarenhet vet jag att man kanske ibland vill spara för mycket till barnen. För att undvika bakslag så är det bäst att lägga sig på en rimlig nivå. Men tyvärr verkar många blunda för sin egen ekonomiska utsatthet och förvärrar ofta sin och familjens situation istället för att leva sparsamt. Det ser man ju på siffrorna för vanliga konsumtionslån eller, ännu värre, såna här sms-lån med skyhöga räntor.
***
Peter Olofsson är 45 år och bor i Haninge utanför Stockholm med fru och tre barn. Barnen är i åldrarna 30, 17 och 15. Peter jobbar med mark- och anläggning vid nybyggnation. På fritiden snickrar han på ett fritidshus utanför Uppsala som är tänkt att bli en permanent bostad om några år.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...