UncategorizedTyckTill! Hur tätt mellan syskon?

TyckTill! Hur tätt mellan syskon?

hur tätt mellan syskon?
Av Bebisvarlden 78 Uppdaterad 08.01.10
Skaffa inte barn för tätt. Det kan skapa rivalitet och avundsjuka mellan syskonen enligt vissa forskare. Hur många år mellan barnen tror du är lämpligt? Är du själv flerbarnsförälder och har du i så fall märkt av att relationen mellan ungarna påverkas av åldersavståndet?
Svensk lagstiftning gynnar dem som får barnen tätt. En kvinna som blir gravid innan senaste barnet är 1 år och 9 månader får behålla sin tidigare föräldrapenningegrundande inkomst. Många föräldrar upplever också fördelar med syskon som är nära varandra i ålder eftersom de har större utbyte av varandra. Men Elisabeth Schönbeck, beteendevetare som forskar om syskonroller, varnade nyligen i media för att det kan bli problematiskt för det äldre barnet som kanske inte är klar med sin seperationsfas. Att innan 3-4 års ålder inte längre vara nummer ett hos föräldrarna kan sätta spår för livet vad gäller relationen till lillasyskonet.
 
Camilla Johansson i Umeå är skeptisk till att det går att generalisera om syskons förhållande till varandra utifrån åldersskillnad. Hon är själv hela sex år äldre än sin lillasyster och har egna erfarenheter av precis motsatt utveckling i deras relation.
 
– Hänger det inte mer på hur måna föräldrarna är om att ge båda barnen uppmärksamhet än åldersskillnaden i sig? Jag känner syskon som är väldigt nära åldersmässigt men som är bästa vänner. Jag vet även syskon som inte ens talar med varandra, men det är flera år mellan dem. Kan det verkligen vara så avgörande hur många år det är mellan en själv och sina syskon för vilken relation man ska få?
 
– Visst, det kanske är jobbigt i tonåren att ha ett syskon som kanske bara är nåt år yngre. Men jag kan säga att jag tyckte min syster var en plåga emellanåt när jag var tonåring. Då var hon en riktig barnrumpa i mina ögon. Idag är det tvärtom, jag tycker vi står varandra nära och jag hade absolut inte velat vara utan henne.
 
***
Camilla Johansson är 34 år bor i Umeå. Tillsammans med sambon Mattias har hon sonen Tobias 22 månader. Camilla är för närvarande arbetssökande.
 
 
Vad tycker du? Rösta!


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...