UncategorizedVarannan kommun erbjuder inte dagis på obekväm arbetstid

Varannan kommun erbjuder inte dagis på obekväm arbetstid

Av Bebisvarlden 47 Uppdaterad 16.03.09
I nästan var tredje kommun finns det politiska beslut att barnomsorg bara ska finnas under kontorstid. De kommuner som inte erbjuder omsorg anger olika skäl. Över 60 procent svarar att det finns ett politiskt beslut att inte göra det. Cirka 40 procent hänvisar till att det inte finns någon efterfrågan.
 
 
 
– Garantin om barnomsorg måste gälla alla barnfamiljer, inte bara dem som jobbar nio till fem. Barntillsyn är ett krav för att stå till arbetsmarknadens förfogande och få a-kassa om man blir arbetslös, säger TCOs ordförande Sture Nordh.
 
Drygt 40 svenska kommuner erbjuder barnomsorg i stort sett dygnet runt. Omkring 30 kommuner uppger att de erbjuder barnomsorg efter behov, utan närmare specifikation.
 
– Regeringen håller på att se över skollagen och har nu ett gyllene tillfälle att visa att man vill stärka arbetslinjen. Skollagen måste ändras så att kommunerna blir skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Sture Nordh.
 
Fotnot: TCO, Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) och Teaterförbundet står bakom undersökningen.
 
Vad tycker du om detta? Kommentera!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...