BebisSkötsel och blöjorSå byter du en explosionblöja i 15 steg

Så byter du en explosionblöja i 15 steg

Av Maren Eriksen 17 Uppdaterad 30.04.25
Förr eller senare kommer det att hända … Den lilles explosionblöja smäller när du minst anar det. Här är tips och tricks när olyckan verkligen är framme.

1. Få bort barnet från saker som är svåra att få bort fläckar från

Ligger lillungen och vrider sig på svärmors vardagsrumsmatta? Eller i bilbarnstolen? Eller i en snygg vit soffa hemma hos vänner? Flytta genast bort bebisen därifrån!

 

2. Hitta skötväskan och närmaste badrum

Har du tur är du redan hemma, och kan ta det lugnt eftersom du har allt du behöver inom räckhåll. Men det är nästan som en oskriven lag att sådana här blöjor kommer när det passar som allra sämst.

 

3. Tänk engångsbruk

Om det finns ett tillfälle då du får skippa miljötänket, så är det nu. Engångsunderlägg och våtservetter, eller andra engångsdukar, är väldigt praktiska.

 

4. Ta av barnet alla kläder utom bodyn

Överlevde strumporna? Toppen. Chansen att andra plagg klarade sig utan fläckar är mindre trolig. Men man kan ju ha tur. Lägg de fläckiga kläderna i plastpåsar och knyt igen ordentligt.

Läs också: Sådant är barnets bajs

 

5. Bestäm hur du ska ta av bodyn

Har du tur har bebisen en omlottbody på sig – då slipper du fundera på eventuell bajs i håret (både bebisens och ditt). Om inte, kan det vara bra att fundera på om bodyn kan dras ner över kroppen i stället för upp över huvudet. Vissa bodys är smart designade för att kunna tas av nedåt också. Kanske har bebisen just idag en sån på sig?

 

6. Var väl förberedd

Det kommer att vara bajs överallt när bodyn åker av. Ha tvättlappar redo, och var snabb. Små händer och fötter har en tendens att komma i vägen och göra det hela ännu kladdigare än nödvändigt. Börja gärna torka redan innan blöjan åker av.

 

7. Ta ett djupt andetag och kör igång!

Det här blöjbytet kommer inte att vara ditt mest njutbara. Andas djupt och få det gjort. Tvätta noggrant och ha en ny blöja redo. Ibland kommer det en omgång till så fort rumpan är bar.

 

8. Få bort bajset

Bokstavligt talat. Du vill inte ha den där lukten nära dig längre än absolut nödvändigt. Och inte heller i närheten av sprattlande fingrar och tår. Påsar som kan knytas ordentligt är din bästa vän här. Ingen vill komma in i badrummet och känna lukten av en flera timmar gammal bajsblöja.

9. Få bebisen så ren som möjligt

Har du möjlighet att bada bebisen, är det bäst. Om inte, kan det funka att spola av i handfatet. Om inget av det är ett alternativ, får tvättlappar duga. Var noggrann. Torka ordentligt i hudvecken och se till att allt är borta. Har det kommit bajs i håret? Är fötterna bajsfria?

10. På med en ren blöja

Var gärna extra noga med att den sitter rätt. En sned blöja är ingen vän när bebisens mage är lite extra aktiv.

11. Bestäm om bodyn ska kastas

Bajsfäckar kan vara svåra att få bort. Oftast sitter de på ställen som ändå inte syns, så då är det kanske inte så farligt. Men när de går hela vägen upp på ryggen? Beslutet är ditt, men om du vill spara bodyn, torka bort så mycket som möjligt. Om du kan, skölj av den eller lägg i blöt med citrontvål eller fläckborttagare – men det kan vänta lite. Bebisen först!

12. Klä på bebisen

Det är ju därför du packat extrakläder i skötväskan. Alla de gånger du släpat med dig extra body och strumpbyxor utan att behöva dem. Nu lönar det sig! Frågan är bara om du fyllde på väskan efter förra bajsincidenten – och om kläderna du packade för två månader sen fortfarande passar. Just nu spelar det kanske ingen roll om kläderna inte matchar? Eller att det är snöflingor på bodyn mitt i juli?

13. Kom du undan fläckfri?

Du bar trots allt in bebisen till badrummet. Chansen är stor att du också har en bajsfläck eller två på dig. Kolla efter! Har du extrakläder till dig själv? Klarar du dig utan det plagget (utan att stå i bara bh:n)? Om inte, får du försöka ta bort fläcken så gott det går och hoppas ingen märker något.

14. Ta bort så många spår som möjligt

Lukten kanske är svår att göra något åt. Men du kan åtminstone lämna skötbordet någorlunda rent för nästa person. Kan blöjan kastas utomhus – helst där soporna snart töms? Glöm inte att tvätta händerna ordentligt!

15. Andas ut

Det är på något märkligt sätt en milstolpe att ha hanterat en sådan blöja. Som att ha klarat ett slags internt moderskapsprov (eller faderskapsprov?) för föräldrar. Du klarade det!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Så här lägger du bebisen när den ska sova

Alla råd gäller för friska barn. Skapa bra läggningsrutiner tidigt Från att bebisen är omkring sex veckor gammal menar sömnterapeuten Karin Naphaug att den bör läggas...