BebisGlutenintolerans

Glutenintolerans

Av Sofia Sveréus, Svenska celiakiförbundet 106 Uppdaterad 17.06.08
Glutenintolerans, eller celiaki, är en tarmsjukdom som innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten, som är ett protein i vete, korn och råg. Som glutenintolerant måste man därför avstå från att äta alla produkter som innehåller något av de tre sädesslagen.
För barn gäller även att avstå från havre, där forskning fortfarande pågår (för mer information om detta – rådfråga din läkare eller kolla på www.scuf.se/intoleransallergi).
 
Glutenintolerans växer inte bort och, för att inte skada tarmen och orsaka följdsjukdomar, är det mycket viktigt att hela livet hålla en glutenfri kost. Hjälp och råd kring detta kan du få från en dietist samt genom att bli medlem i en celiakiförening. Det finns idag glutenfritt bröd, mjöl, pasta, kakor, glasstrutar osv.
 
När man som glutenintolerant lärt sig att hålla en glutenfri diet mår man bra och kan leva som alla andra.
Hos barn visar sig glutenintolerans ofta genom magbesvär, utebliven viktökning eller vitaminbrist. Om ditt barn har dessa symptom kan det givetvis också ha helt andra orsaker, rådfråga din läkare om du är orolig. Pröva inte själv att avstå från gluten, det kan ge missvisande resultat på eventuella tester längre fram.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....