GravidMå braGravid? Dra på spa!

Gravid? Dra på spa!

Gravid
Av Aina Thunem 134 Uppdaterad 20.10.10
Småbarnsföräldrar drömmer alltid om egentid. Men är timmar till egen disposition och förströelse verkligen så fantastiskt? Med tvååringen hemma hos pappa och en liten bulle i ugnen drog Babyvärldens reporter Aina Thunem på spa för att testa.
Hur många gånger drömmer man inte som småbarnsförälder om tid. Tid för oss själva, tid att läsa en bok, lägga en ansiktsmask eller kanske bara att få gå på toaletten i fred. En fembarnsmamma jag nyligen pratade med sa att det enda stället som hon faktiskt fick egentid på var just toaletten. Toaletten är mitt kontor, sa hon. Där läser jag, pratar i telefon, syr knappar i byxor…
Om man då fick en ocean av egentid helt plötsligt? Om någon fixade och pysslade om en och om det enda kravet var att fylla dagen med just precis det man önskade? Jag ville testa detta närmast otänkbara och drog på spahelg till Selma spa i Värmland. Alldeles själv. En slags kulturchock kan man säga.
Ensam på kärleksweekend
Selma Spa ligger i värmländska Sunne. Hotellet, med spa- och fitnessanläggning ligger i natursköna omgivningar. På vintern kommer folk hit för skidåkningen och på sommaren är det camping, natur och bad som lockar.

Men något säger mig ändå när jag svänger in framför ingången att jag inte kommer att gå utanför dörrarna denna helgen. Och när jag ser lobbyen, bassängen och de djupa skinnfåtöljerna suckar jag djupt och känner en slags förälskelse. Jag är på kärleksweekend med mig själv och omgivningarna kunde inte varit mer romantiska.

Jag har bokat tid med personlig tränare samt en kroppsbehandling för gravida. Dessutom tänker jag suga åt mig allt detta spahotell erbjuder av helpension. I det ingår bland annat, bad, bastu och samtliga träningspass på fitnessavdelningen. Man kan testa allt från yoga och Qi gong  till mer robusta ting som box och bootcamp.

 

Jag planerar in några träningspass som min gravida mage kan tolerera. Passen varar oftast bara 20-40 minuter och därmed kan man prova flera olika utan att ta ut sig helt. När jag lite senare glufsar i mig den första biten toast med kantarellstuvning i hotellets restaurang tänker jag på radarparet därhemma och kan inte låta bli att ringa.

– Vi har tagit på oss myskläder och sitter med pizza i knäet och ser på ”Shrek” löd rapporten. Jag vet precis hur mysigt de har det och för en liten stund önskar jag att jag var hos dem. Samtidigt känner jag hur gott det gör att sätta sig vid ett dukat matbord med en trerätters middag som genom magi bara kommer till mig. Här finns varken skitiga tallrikar, mat på golvet eller sura disktrasor – inte som jag behöver förhålla mig till i alla fall.
Tillbaka på rummet smyger jag mig pyamasklädd ner mellan stärkta lakan och sänker ner huvudet i enorma kuddar. När jag upptäcker att ”Dirty dancing” visas på teve, är saligheten komplett.
Perfekt träning
Nästa dag kickstartas med en massiv måltid. Jag misslyckas med att hålla band på mig i mötet med den dignande frukostbuffén och betalar priset i den påföljande yogapasset, men det gör inget. Här är det gamla, unga, vältränade och otränade sida vid sida. Stämningen är avslappnad och utgångspunkten är att alla gör det som passar bäst för dem. Efter träningen stoppar jag fötterna i ett par badtofflor och drar ner till bassängområdet, njuter av lite bastu och ångbad innan jag ger mig i kast med vattenspinningpasset. Perfekt träning för blivande mödrar, visar det sig. På flytande cyklar, som mest påminner om käpphästar, travar vi runt i bassängen för fulla muggar.
Gravida Maria Bergman, som är på spa med mannen Fredrik och ett annat par som också går i väntans tider, vilar ut efter träningen på en av solsängarna:

– Det är faktiskt väldigt bra att dra på spa när man är gravid, speciellt om man har flera barn. I den första graviditeten kunde jag slappa som jag själv ville men det går inte längre, allt går i ett, säger hon och suckar. Hon uppmanar småbarnsföräldrar, och speciellt gravida att ta några dagar på spa.

– Dra! Man kommer hem som en gladare och mer utvilad mamma, försäkrar hon.

”I väntans tider”
Eftersom denna resa går i självupptagenhetens tecken, är nästa punkt på agendan som musik i mina öron. Den fantastiska spabehandlingen ”I väntans tider” avrundar dagen och är en kroppsbehandling med scrub, inpackning och speciellt fokus på den växande magen. Tiden går fort och när jag 80 minuter senare vacklar ut känner jag mig som en ny människa.
Rosita Hård Bergkvist, som är spaansvarig vid anläggningen, menar att Selma spa försöker rikta sig särskilt mot gravida bland annat med specialbehandlingar för växande magar. Hon rekommenderar å det varmaste en spavistelse för slitna småbarnsföräldrar och gravida.
– Det finns så många myter runt vad man ska och inte ska göra som gravid och många har en slags uppfattning om att de inte får ut så mycket av en sådan här vistelse att de hellre skjuter upp det, säger Rosita, som tvärtom menar att tiden som gravid är en perfekt anledning att få lite egentid och unna sig något speciellt.
Själv märker jag att egentiden märks. Axlarna har sjunkit, jag dagdrömmer, läser tidningar och myser på badet före sista middagen. Före förrätten kommer jag ändå på mig själv med att sakna kaoset därhemma. Jag har ingen att dela matupplevelsen med och att stirra tanklöst ut genom fönstret känns plötsligt meningslöst.

Chokladbad för de små
Vid bassängområdet nästa morgon möter jag paret Wadelius. Denna småbarnsfamilj längtade också efter lugn och ro, men valde att ta med sig sin lilla dotter. Och de är inte ensamma om det. Det är nämligen en trend som är i allra högsta grad växande. Något som Rosita och resten av de anställda vid hotellet också har märkt av och försöker anpassa sig till.

– Vi har egna barnhelger och barnveckor där vi har speciellt fokus på just småbarnsfamiljer. Då erbjuder vi träningspass där också barnen kan vara med. De får minimorgonrockar och tofflor precis som de vuxna och vi har egna spabehandlingar för de små, förklarar Rosita. Vad sägs om ett chokladbad till minstingen?
– Familjer i dag är ofta väldigt stressade och ser varandra knappt. Man ska därför kunna komma hit och uppleva något tillsammans, inte att föräldrarna går för sig själva medan barnen blir underhållna. Hela familjen kan istället ta ett träningspass tillsammans eller mysa i bassängen, säger Rosita. Tanken på att ta med min familj på spa låter spännande, kanske speciellt då saknaden efter de därhemma har växt under den sista dagen på plats. Det är därför med en viss lättnad jag checkar ut och lämnar ifrån mig nyckeln till paradiset. Jag inser nämligen att egentid inte bara handlar om att förälska sig lite i sig själv igen – det handlar lika mycket om att känna saknaden efter de som ibland driver oss till vanvett.

Bra att veta:
* Selma Spa ligger ligger i Sunne, norr om Karlstad. Det går både tåg och bussar hit och man kan ta taxi från stationen till Selma Spa, men det måste bokas i förhand (565 102 07)
* Kalendarium över spahelgerna för barn hittar du på spaets egen sajt. Här finner du dessutom priser samt de olika behandlingarna. på

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....