GravidVecka 22

Vecka 22

Av Bebisvarlden 792 Uppdaterad 25.01.05

Från 21 veckor och 0 dagar till 21 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 400 g
CRL: 17,5 cm
Full längd: 26 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 OM BARNET:


I början av den här veckan är fostret 19 veckor gammalt. Det är mycket aktivt och har fortfarande gott om plats i livmodern. Du känner sannolikt många av rörelserna, men inte alla.


Nu när fostret kan sova kommer det sakta få rutiner kring det. Både foster och små barn har en tendens att vilja bestämma dygnsrytmen själva. Du kommer ofta känna att fostret är aktivt när du går och lägger dig. Även om fostret har vuxit mycket är det fortfarande en tunn och skör varelse, för fettlagret är inte särskilt tjockt än.

Fostret fortsätter att göra andningsövningar; det drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern tränas både volter, boxning och sparkar!

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:


För vissa kan det kännas som att tiden går långsamt, medan andra nästan inte kan fatta att halva graviditeten har gått. Se till att må bra, och kom ihåg att barnets välbefinnande beror på hur du har det. Som partner ska du veta att din omsorg och kärlek är viktig för både mamman och barnet i magen.


Är dina händer eller fötter svullna? Sådana svullnader kallas ödem, och de är inte ovanliga. Gör cirklande rörelser med händerna/fötterna – först år ena hållet, sedan åt andra. Knyt och öppna händerna några gånger, så kommer det kännas bättre. Om du kan ha fötterna högt när du sitter eller ligger är det bra, och undvik att använda kläder som stramar.

Håll koll på viktökningen. Plötslig snabb viktökning, särskilt i kombination med högt blodtryck och/eller protein i urinen kan vara tecken på havandeskapsförgiftning, och ska alltid tas på allvar.

För de flesta når livmodern nu upp omkring 2 cm över naveln.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...