UncategorizedKoll på dagisgruppen med GPS

Koll på dagisgruppen med GPS

Av av Pernilla Gudmundsson. Foto: Privat 78 Uppdaterad 17.10.11

Kurragömma i skogen är nog bra. Men fröknarna vill hitta alla barnen igen.

Vi är nog många som emellanåt tänker tanken: hur kan förskollärarna hålla koll på så många barn? Som förälder har man ju händerna fulla med en eller två… Kronprinsens förskola i Malmö provar nu en produkt med GPS-sändare i reflexvästar som barnen har på sig under utflykterna.

Nyheten har gett eko utanför Sveriges gränser. Förutom intervju med Lotta Bromé på P4, morgontidningarna och kvällspressen så har norska och holländska journalister ringt, och teve-team från Sverige och Danmark bett om audiens. På nätet florerar upprörda utrop som: ”Hjälp, vart är vi på väg?” och ”Jag skriker rakt ut – det ska självklart finnas så mycket personal på en förskola att inga barn kommer bort.”

Läs: Graviditet och Facebook

Numera medievana föreståndaren Karin Werholt nyanserar:

– Alla som vet hur vi arbetar på förskolan förstår att GPS-sändarna inte handlar om någon ersättning av personal eller att man skulle tänka mindre säkerhet. Det är tvärtom bara en extra koll. Föräldrarna här har varit positiva.

Kronprinsens förskola blev i våras tillfrågade av teknikföretaget Purple Scout om de ville testa den nyframtagna prototypen.

– Vi kan inte utvecklas utan att testa nya saker, säger Karin Werholt. Vi är en progressiv förskola, vi jobbar till exempel aktivt med miljömedvetenhet hos barn och personal och mot att få märkningen Grön Flagg för vårt arbete med källsortering, närmiljö och kretsloppstänkande. Att tekniken går framåt är också bra.

Förskollärare Lena Persson
visar Barnkollen med hjälp
av Elias, 5 år.

Tekniken i fråga består av en sändare – liten som en tändsticksask – som läggs i ett innerfack under huvan i en speciell reflexväst. Sändarna är kopplade till en app på pedagogens smartphone. När sändarna är aktiverade lyser de som gröna pluppar i hennes telefon. Skulle något barn gå utanför den förinställda radien så larmar telefonen.

– Vi kallar dem för ”blinkande disco” säger femåriga Elias och pekar på den lysande gröna lampan.

Elias och hans kompisar testade systemet för första gången i skogen för några dagar sedan. Men det finns inte så mycket att berätta om det.

– Inget barn gick utanför den förinställda radien och barnen känner inte av gps sytemet i västarna. Systemet ger en extra koll om någon skulle saknas helt enkelt, säger förskollärare Lena Persson.

Projektledare Henrik Hoff på Purple Scout säger sig vara överraskad över att deras produkt blivit så uppmärksammad. Att övervaka barn via teknik är i sig inget nytt.

– Vi är många på företaget som har barn i förskoleåldern och kom på att det borde finnas enklare sätt än stora radiosändare att tillgå, särskilt för barngrupper. Så vi kombinerade olika tekniker för att göra det så enkelt som möjligt, säger han.

Kan man lita helt på systemet?

– Det är som sagt inte tanken att det ska ersätta personal och tekniken bygger ju på att det finns mobiltäckning. Men det är få platser som inte har det, i alla fall här i södra Sverige. GPS-signaler når alltid fram utomhus, det som kan variera är noggrannheten på positionen. Men det slår bara på ett tjugotal meter så om barn gått vilse kan man alltid se åt vilket håll de rört sig.

Kronprinsens förskola ska nu testa produkten i ytterligare en vecka. Föreståndare Werholt tycker att det är bra att testa och ge synpunkter innan en produkt lanseras.

– Vi tycker att systemet har varit bra. På grund av kostnaden är det dock tveksamt om vi köper in det just nu. Men om föräldrarna efterfrågar det så tar vi oss en extra funderare.

FAKTA

Produkten Barnkollen lanseras på mässan Förskolan i fokus i Malmö den 18 oktober. Då har Purple Scout också hunnit samla in utvärderingen från Kronprinsens förskola och kommer att justera systemet för leverans till spekulanter i november. 10 enheter kostar 9 995:- och sen tillkommer licensen 895:-/månad.

Läs också: Spåra ditt barn med GPS

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...