GravidGraviditet och Facebook

Graviditet och Facebook

Av Ill Foto: iStock.com 154 Uppdaterad 14.10.11

10 saker dina vänner på Facebook inte vil veta om din graviditet.

”Vad gör du just nu?” frågar Facebook. Och vips har man svarat på frågan och delat den till alla vänner och bekanta. Men hur mycket ska du egentligen dela? Här följer några tips på saker du kanske bör undvika att lägga ut på Facebook:

1. Du nös inte och ändå kissade du på dig
Ja, det är sånt som händer, och många är faktiskt extra kissnödiga under graviditeten. Men det är för den saken skull inget (inte ens de som är eller har varit gravida) någon har intresse av att veta. Även om det är frestande att dela små vardagsdetaljer med omgivningen, så försök låta bli.

2. Du spyr!
Även om alla dina vänner som är, eller har varit gravida känner igen sig, är det långt ifrån säkert att de uppskattar att bli påminda om eländet. Skriv hellre att du mår illa än att du spyr som en hund. Då får du sympatin du önskar utan att göra dina vänner illamående.

3. Du läcker
Ja, kroppen har mycket rart för sig när du är gravid. Men oavsett om det är en slempropp, flytningar eller andra vätskor som läcker ut ur underlivet så håll inne med den informationen till dess att du träffar din barnmorska. Dina vänner, speciellt dem av motsatt kön, kommer att tacka dig om det slipper veta vad som sker med din vagina.

4. Viktökning eller minskning
Vikt är ett svårt ämne vare sig man är gravid eller ej. Det kan till och med vara extra känsligt när man är gravid. Säger du hur lite du lagt på dig, kommer dina vänner (med rätta) tycka att du skryter och hata dig i smyg. Om du säger att du har gått upp en massa, kommer de känna sig tvungna att känna sympati. Även om de själva sett hur du frossat och vräkt i dig godsaker.

5. Använda ultraljudsbilden som profil bild
Det er helt ok och sött att posta bilder från ultraljudsundersökningen. Men bilderna ska helst inte ligga som profilbilder som en ständig påminnelse om att du faktiskt är gravid. Och låt oss vara ärliga – det är inte alltid så enkelt att se vad ultraljudet föreställer. Många gånger ser det ut som en Alien eller en skräcködla.

6. Hur dyr designvagnen var
Oavsett om det gäller barnrummet, barnsängen eller den nya fina vagnen du införskaffat är det osmakligt att snacka om pengar på Facebook. Att för 300 vänner dela att du använt tusentals kronor på den nyaste och coolaste vagnen gör dina icke-gravida vänner väldigt fundersamma medan de som är gravida blir gröna av avund.

7. Bilder på din bara mage
Dina vänner kommer med all sannolikhet inte tycka att din nakna kropp är det mest vackra och sexiga de har sett. Dessutom kan det även i framtiden kosta mer än det smakar med bilder som hamnar på avigvägar etc.

8. Barnets namn
Mest för din egenskull. För på nätet blir det lätt så att man säger saker som man inte hade sagt annars. Som att namnet är det samma som ett hundnamn eller att deras sjukliga morbror heter just så. Om du har lust att berätta vad det lilla knyttet ska heta är det bättre att göra det när du faktiskt träffar dina vänner.

9. Live uppdateringar om födseln
Att föda är inte ett sportevenemang (även om det kan kännas så). Vattnet som forsar ut mellan bena, hur många cm öppningen är, eller hur lång tid det går mellan värkarna, lämpar sig inte att basunera ut på samma sätt som ett mål i fotboll.

10. Funderingar om moderkakan
Oavsett hur spännande du än tycker den är. Om du tänkt gräva ned den i trädgården för att sedan plantera ett träd eller kanske till och med äta upp den, så dela Aldrig detta på Facebook. Oavsett hur jordnära eller hippie dina vänner är, så är väldigt få, för att inte säga ingen, intresserad.

Källa: Babble.com

Läs också: Bli av med trivselkilona!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...