AnnonsGoboken11 bra anledningar att ge barn böcker i present

11 bra anledningar att ge barn böcker i present

Av Goboken 69
Vill du ge ett barn en rolig, underhållande och lärorik present – en present som de kommer att älska under lång tid framöver? Då är böcker det självklara valet!

Hårda paket är alltid spännande! När du ger bort en bok ger du också bort en upplevelse, ett äventyr och en resa – en present som kan leva med barnet under många, många år. Böcker är inte bara glädje för barnet, de är också en liten present till den person som läser med barnet. För en lässtund är så mycket mer än bara ord och bilder.

 1. Böcker är mys och skapar närhet
  Lässtund är mysstund. Med ditt barn i famnen eller i knät får du kroppskontakt, vilket är viktigt i början av ett nytt liv. Beröring är grundläggande för ett barns utveckling och får dem att känna sig älskade, viktiga och betydelsefulla. Anknytningen och de känslomässiga banden stärks mellan barn och förälder.
 1. Vackra, färgglada illustrationer fångar barnets intresse
  Böckerna från Goboken är anpassade efter barnets ålder. Synsinnet är det minst utvecklade sinnet vid födseln och nyfödda har dåligt färgseende. I början kan det därför vara bra med böcker i svartvitt eller med illustrationer med tydliga kontraster. Med tiden blir färgseendet bättre och barnet kan studera vad som händer på sidorna i boken mer i detalj. Barn blir glada av färgglada bilder och illustrationer som lockar till spänning, överraskningar och funderingar.

 1. Högläsning ger ditt barn viktig trygghet
  Barn älskar att höra sina föräldrars röster. Redan i 24:e graviditetsveckan kan barnet i livmodern reagera på ljud. En av de saker som barnet hör först och mest är mammans röst. När barnet är fött kommer det att känna igen ljud från tiden i livmodern. Om pappan/medmamman har pratat med bebisen i magen kommer den rösten också att vara väl känd. Föräldrarnas röst betyder trygghet och glädje för barnet.
 1. Böcker är bra för barns språkutveckling
  Barn som blir lästa för får ett mycket större ordförråd än de som inte blir lästa för. Forskning visar att barn som har fått höra läsning har ett ordförråd på 50 000 ord när de blir 17 år. De som inte har som inte blir lästa för har ett ordförråd på 15 000 ord. Forskning som genomfördes under covid 19-pandemin när förskolor stängde ner visade att högläsning var den aktivitet som i störst utsträckning bidrog till att utveckla barnens passiva ordförråd, alltså det antal ord som barnen förstår. 15 minuters högläsning varje dag är tillräckligt för att göra underverk för barnens ordförråd.
 1. Böcker hjälper barn att utveckla fantasi
  När barn hör en historia berättas ser de händelserna framför sig. Kanske relaterar de också till något välkänt och funderar över hur det skulle ha varit om berättelsen hade handlat om dem eller om något i deras närmiljö. Kanske bli någon av karaktärerna i historierna deras hemliga vänner, alltså låtsaskompisar. Exempel ur litteraturen är Lillebror som hade kompisen Karlsson på taket, Bertil som träffade Nils Karlsson Pyssling under sängen eller Alfons Åberg som har låtsaskompisen Mållgan.
 1. Böcker stärker samspelet mellan föräldrar och barn
  Under lässtunden får barn och föräldrar en gemensam upplevelse. Bilderna och orden får liv och samtalet handlar ofta om detaljerna i bilderna, om vad som ska hända eller vad olika händelser i berättelsen påminner om. Forskning visar också att bilderböcker är mer effektiva än leksaker när det gäller samspel och språkbruk mellan föräldrar och barn under ett år.

 1. Att läsa högt med ditt barn skapar minnen som de kommer att bära med sig hela livet
  Spännande bilder och berättelser, mammas eller pappas varma famn och röst, de fina samtalen. Det är vad barn kommer att minnas och ta med sig hela livet. Den tid de tillbringade med trygga vuxna i mysiga stunder. Trevliga minnen innebär att barn förmodligen kommer att försöka återskapa detta med nästa generation, så att de kan uppleva samma saker som de själva gjorde.
 1. Böcker är en viktig del av läggningsrutinen. Kanske är det dagens höjdpunkt
  Efter en lång dag med många intryck och upplevelser ser många fram emot en lugn avslutning med en god bok på sängkanten. Kroppen får möjlighet att lugna ner sig, tankarna kan flöda fritt – och de vuxnas välbekanta och vänliga röst markerar slutet på ännu en dag. Lässtunden hjälper barnet att komma in i drömlandet. Den mysiga stunden mellan förälder och barn kan också göra det lättare att få barnet i säng, eftersom lässtunden upplevs som en belöning.
 1. En favoritbok kan vara som en god vän och en tröst för ditt barn
  Barn älskar det som är välbekant. Saker som händer om och om igen. De kanske vill läsa samma bok varje kväll eftersom det bekanta känns tryggt och bekvämt. När nya möten med människor och situationer varit stressande och barn kanske haft upplevelser som gjort dem ledsna under en dag, ger favoritboken trygghet. Barnet vet vad som väntar och har full kontroll. Efterhand som ditt barn utvecklar sitt språk och läser för sig själv kan du ofta bli förvånad över att de kan återge ordagrant vad som står på varje sida! Detta kan ge barnen självförtroende och en känsla av att behärska något.

 1. Böcker är ett bra alternativ till fysisk lek
  Är du en mamma eller pappa som ibland får slut på energi? Känner du att det ibland är lite jobbigt att leka på golvet eller att klä på dig för att gå ut till lekplatsen? Då är en lässtund med ditt barn ett bra alternativ. Låt ditt barn välja den bok de vill läsa och gör det bekvämt för er. Du vet att högläsning är en bra inlärningsupplevelse för ditt barn och en mysig stund för er båda.
 1. Böcker – en viktig och vacker del av barnrumsinteriören
  Böcker är inte bara för dekoration, men det är ett rimligt påstående att en fantastisk läshörna eller inbjudande bokhylla är en stor hjälp när man inreder barnrummet. Barnböcker har ofta vackra färger och bilder på omslaget. Böcker i barnrummet underlättar också för barnet att gå in i böckernas värld närhelst det känner för det.

En annan bra sak med att ge bort böcker är att det kan anpassas till alla plånböcker. Gör det till en tradition att ge bort en bok eller två till jul och födelsedagar. Eller varför inte ge en bokprenumeration till ditt barn – presenter som gör dem glada året runt! Det kan också vara en bra önskan att ge mor- eller farföräldrarna. Läs mer om Gåvoprenumerationer från Goboken.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....