Bebis3 veckor

3 veckor

Av Bebisvarlden 9 Uppdaterad 08.02.23

Genomsnittsflickor väger omkring 4,3 kg och är nu 54 cm. Pojkarna är genomsnittligt lite större med 4,5 kg och 55 cm.

* Vi anger genomsnittlig vikt och längd. Normalvärdena för flickor är vikt mellan 2,8 och 4,6 kg och längd mellan 50 och 58 cm. Pojkarnas genomsnittsvärden är 3,4 till 5,8 kg och 51 till 59 cm.

Om barnet: Har du fått det första leendet?

De flesta barn visar sina första leenden när de är mellan fyra och sex veckor gamla. Detta är en viktig social milstolpe för bebisen – och för dig. Innan detta händer är gråt och rörelser det mest uppenbara sättet bebisen kommunicerar på, förutom lugna blickar, några grymtningar och små bebissuckar.

Innan bebisen ler medvetet kan den göra grimaser eller helt enkelt se ut som om den ler av andra orsaker. En del bebisar ler innan de somnar eller ler i sömnen. Andra ser ut som om de ler när de kissar eller får luften ur magen. Men när det verkliga leendet visar sig kommer de allra flesta föräldrar att känna igen det med en gång. Förutom att visa glädje genom att le kan bebisen också visa väldigt tydligt att den har fått nog av en aktivitet. Då vänder den sig bort från personen eller en händelse.

MILSTOSTOLPAR
Kommunikation och social utveckling

• Vid den här tiden kan barnet också göra andra ljud än gråt, små suckar och gnällande ljud.
• Barnet börjar höra skillnad på ord och stavelser som är ganska lika, exempelvis ”ba” och ”pa”.
• Det första leendet visar sig i regel mellan vecka 3 och 6.
• Barnet håller kvar ögonkontakt med dig.

Sensoriska och motoriska färdigheter

• Vid fyra veckors ålder är blicken ryckig, barnet kan fästa blicken på något som rör sig framför ansiktet, men blicken följer inte rörelsen. Så flyttas blicken till ett nytt ställe och håller sig kvar tills objektet har flyttat sig ännu en bit.
• Barnet börjar höra redan i graviditetsmånad 5-6 och det nyfödda barnet känner igen både röster och sånger det hört inifrån livmodern. Det lyssnar också aktivt efter nya ljud.
• Ett nyfött barn kan ta tag och hålla fast runt ditt finger eller i en skallra som placeras i handflatan. Detta kallas för gripreflex och är medfött.
• Barnet samlar information genom sina sinnen och börjar så smått skilja mellan exempelvis mjukt och hårt, platt och runt.
• Barnet börjar leka med sina fingrar.

Intressen och aktiviteter

• Ända från födseln kommer bebisen att titta intensivt på människor som talar till det och imitera deras ansiktsuttryck. Prova att sticka ut tungan och se om barnet gör likadant. Eller gör överdrivna grimaser och se om barnet härmar dem. (Det kan ta lite tid.)
• I början är föremål inte särskilt intressanta, men om de rör sig när bebisen rör vid dem börjar de bli spännande. Speglar eller enkla bilder är också intressanta. Bebisen kan studera dem länge när de fästs upp inom synfältet. Mobiler är fascinerande för bebisen.
• Musik är också spännande och underhållande för bebisen.
• Bebisen har lärt sig att en handling följer en annan och lär sig att få saker att hända, som till exempel att gråta och göra ljud.
• Säger ifrån när det blir för många intryck att hantera.

Till föräldrarna: Livspartners och föräldrar

Nu har ni fått en ny huvudperson i familjen. Två som älskar varandra har blivit föräldrar. Nu har nya uppgifter och roller som ska fyllas. Situationen ställer nya krav, kanske en del krav och förväntningar som ni inte var helt förberedda på?

Ett litet barn behöver och förtjänar mycket uppmärksamhet, omsorg och kärlek. Ni har fått de första upplevelserna och erfarenheterna av varandra i föräldrarollen. Kanske uppfattar ni bebisen olika? Kanske upplever den ena av er gråten mer påfrestande än den andra? Kanske har ni olika behov av samvaro med varandra?

Att vara öppen med vad du har för behov och vilka önskemål du har kan göra det lättare för din partner att förstå hur du tänker. Vardagen handlar givetvis mest om bebisen, men kom ihåg att det även är viktigt för bebisen att ni har det bra!

”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn”, finns det ett ordspråk som säger. Ett nytt barn, som kanske också är en helt ny generation i familjen påverkar familjeförhållandena. För några blir det en tid med närhet och sammanhållning. För andra kan det kännas krävande när många har åsikter om hur bebisen ska skötas, ammas och gosas med.

Många vill hjälpa till – en del mer än ni kanske önskar – medan andra är mindre intresserade än ni hade hoppats. Var medveten om er lilla familj, och ta hand om den. Ni behöver lugn och ro den första tiden efter födseln. Är ni för slitna för att ha bebisbesök eller bara har lust att vara i fred, så säg ifrån. Var inte rädda för att be familj och vänner eller BVC om hjälp om ni känner att ni behöver det.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...